HOME 1    suomi    HOME 2


Ajattelu: pää on pyöreä


Ajattelu voi mennä eri suuntiin. Vielä muutama vuosi sitten aivotoiminnot jättivät paljon toivomisen varaa vanhuudessa, mutta nykyaikainen aivotutkimus tietää, että voimme oppia koko eliniän ajan, jolloin tämä kyky oppia vuosien myötä perustuu vähemmän lapsuuden ja nuoruuden tutkimushaluun ja enemmän jo elettyjen vuosien kokemuksiin.

Aivojemme muistin edistämiseksi se tarjoaa nyt monenlaisia ravintolisiä. Eri ainesosilla, olipa kyse E- tai C-vitamiinista, B-vitamiineista tai paljon kehutusta lesitiinistä, on kaikilla tärkeitä tehtäviä aivojen aineenvaihdunnassa. Tiede ei pystynyt tarjoamaan vakuuttavia todisteita siitä, että useammalla näistä pillereinä ja jauheina on myönteinen vaikutus aivotoiminnan runsauteen. Tämä johtuu siitä, että saamme näitä "ajattelun aineita" riittävästi päivittäisen ruokamme mukana.

Etusijalle on kuitenkin asetettava aivosolujen energiansaannin varmistaminen. Tämä onnistuu vain dekstroosin avulla. Koe- tai stressitilanteissa pieni glukoositabletti auttaa usein lyhyellä varoitusajalla yli "matalasuhdanteen". Itse asiassa peruna, pasta, riisi, kaikenlaiset leipä- ja viljatuotteet, mehukkaat hedelmät ja rapeat kasvikset hiilihydraatteineen ovat pitkällä aikavälillä tehokkain glukoosin lähde. Samalla ne sisältävät - toisin kuin paljas glukoosi - runsaasti kaikkia niitä vitamiineja, joita aivot tarvitsevat toimiakseen.

Maito, maitotuotteet, kerma, voi ja munankeltuainen ovat erinomaisia lesitiinin lähteitä. Lesitiini on aine, joka vahvistaa hermoja ja antaa siten enemmän rauhaa, tyyneyttä ja keskittymiskykyä. Mutta se on myös vastuussa siitä, että munankeltuaisen sisältämä kolesteroli ei johda veren kolesterolitason nousuun aamiaista, munakokkelia tai paistettuja munia syödessä. Liha on myös aivojen ravintoa - sekä monien vitamiiniensa että hyvää mielialaa edistävien erityisten proteiinikomponenttiensa ansiosta.

Monipuolinen ja nautinnollinen ruokavalio tarjoaa kuitenkin muutakin kuin ravintoaineita. Säännölliset ateriat rennossa ilmapiirissä edistävät aivojen suorituskykyä siitä johtuvan hyvän olon tunteen ansiosta, josta pää antaa ajatusten virrata enemmän.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com