HOME 1    suomi    HOME 2


Paul näkee taas unia (novelli)

Brigitte Neumann


"Siinä kaikki tältä päivältä", isä sanoi. "Voi harmi...", Paul murahtaa. Hän haluaa jatkaa leikkiä. Aiemmin he eivät lopettaneet, ennen kuin äiti oli soittanut monta kertaa. Mutta äiti on poissa. Sen jälkeen monet asiat ovat muuttuneet, mutta he haluavat yhä pelata jalkapalloa.

"Tule mukaani", isä kutsuu nyt ja heiluttaa häntä. Paul epäröi. Isä avaa kätensä. Siinä hän juoksee hänen luokseen. Isä ottaa hänet kiinni. Paul halaa kasvonsa hänen olkapäätään vasten. Isä tuoksuu niin hyvältä isältä. Hän halaa vielä tiukemmin ja nuuhkii hänen kaulaansa. Kukaan muu ei tuoksu isältä. "Minne me menemme?" Paul kysyy. "Muistatko, mitä lupasin sinulle? Mieti sitä", isä kysyy häneltä.

Paul muistaa sen, liukastuu isän käsivarsilta, kaatuu ruohikkoon, punainen pipo mukanaan. Hän jättää lakkinsa, nousee ylös ja kiiruhtaa puutarhan toiseen päähän. Siellä on omenapuu. Äiti istutti sen viime kesänä. Paul voi auttaa äitiä levittämään multaa juurien ympärille ja talloa sitä paljain jaloin. Isä tulee perässä lippis kädessään, laittaa sen takaisin päähänsä ja sanoo: "Niin, Paul, tämä omena on kypsä. Voit poimia sen." Hän nostaa sen ylös. Paul poimii omenan oksalta. "Voinko syödä tämän?" hän kysyy. "Kyllä." Isän ääni on hieman tärisevä. Muuta hän ei sano. Paul pitää omenaa käsissään, haistelee sitä, silittää sileää kuorta ja puree sitä. "Hmmm, tämä maistuu hyvältä." Hän viivyttää isän omenaa. "Pidätkö sinä siitä?" He syövät hänet yhdessä. Kun jäljellä on enää omenan nokare, Paul kaadetaan siemenet ulos tahmeilla sormillaan. "Katso, isä. Omenassa on viisi siementä", hän sanoo. Hän osaa laskea viiteen.

Sillä välin on jo melkein pimeää. Paul laittaa kätensä isän käteen, ja he menevät taloon. Illallisen jälkeen isä laittaa Paulin ensin kylpyammeeseen ja sitten sänkyyn. Hän lukee hänelle tarinaa. Huoneen ovi jää raolleen, kun hän poistuu. Paul nukahtaa. Ennen nukahtamista hän ajattelee äitiä. Koska tyyny on yhtä pehmoinen kuin hän. Ja katto tuoksuu vähän samalta kuin hän.

Äiti ei tule koskaan takaisin. Isä on siitä usein hyvin surullinen. Sitten Paul kiipeää hänen syliinsä ja he molemmat itkevät. Kun Paulilla oli taannoin kuumetta, isoäiti tuli. Hän ei halunnut jäädä sänkyyn. Koska äiti oli pitkään sängyssä. Hänen piti mennä sairaalaan eikä hän koskaan tullut kotiin. Paul pelkäsi, että hänelle kävisi samoin. Isoäiti lohdutti häntä: "Älä pelkää. Sinä selviät kyllä. Voit taas pelata jalkapalloa. Mutta vain jos pysyt sängyssä ja juot paljon." Nyt isoäiti on lähtenyt pois. Mutta olen varma, että hän tulee takaisin. Niin hän lupasi. "Lupaukset ovat lupauksia", Paul tietää. Isoäiti on isän äiti. Äidit pitävät aina lupauksensa.

Viimeksi kun hän kävi äidin luona sairaalassa, hän oli kysynyt: "Leikitkö pian taas kanssani puutarhassa?" Hän kysyi: "Leikitkö pian taas kanssani puutarhassa?" Äidin ääni kuulosti oudolta. Hän ei ymmärtänyt äidin vastausta. "Rakas Paul, jos paranen, leikin taas kanssasi puutarhassa. Mutta sitä en voi luvata sinulle", äiti kuiskasi, ja kyyneleet valuivat hänen silmistään. Isän ja Paulin oli pakko itkeä myös. Paul unohti etanan, jonka hän oli piilottanut taskuunsa. Hän oli löytänyt sen omenapuun alta ja halusi antaa sen äidille. Hän piti etanoista ja nauroi aina, kun eläimet ottivat tuntosarvet sisäänsä joka kosketuksella ja piiloutuivat heidän taloonsa. Mutta äiti oli ollut niin erilainen kuin kotona. Hän oli onnellinen, kun isä otti hänet syliinsä ja he lähtivät. Isä tuoksui yhä isältä.

Isä antoi hänen liukua alas autoa. Paulin tasku halkeili. Iso tahra levisi hänen housuihinsa. Etana! Hän oli murskaantunut. Paul itki taas. "Miten tuo jättimäinen etana pääsee taskuusi?" Isä kysyi puoliksi hämmästyneenä, puoliksi vihaisena. Nyyhkytyksen alla Paul änkytti tarinansa. Sitten isä otti hänet taas syliinsä ja lohdutti häntä. "Olen varma, että löydät uuden", hän sanoi. "Mutta älä vie niitä takaisin sairaalaan. Lupaatko?" "Lupaa!" Paul huokaisi.

Kaikki tämä oli Paulille jo kauan sitten. Aluksi, kun äiti ei ollut enää paikalla, hän halusi aina jäädä isän luo. Jopa öisin. Hän ei halunnut syödä tai juoda eikä puhua kenenkään kanssa. Mutta nyt hän nukkuu taas omassa sängyssään. Tänään hän näkee unta, että hän pelaa jalkapalloa isänsä kanssa, vaikka ulkona on jo pimeää. Omenapuu loistaa kuin oikean stadionin valonheittimet.

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com