HOME 1    suomi    HOME 2


Matematiikkaa aamiaisella


Tutkimusten mukaan joka neljäs koululainen lähtee aamulla kotoa ilman aamiaista. Ja juuri kasvava lapsen elimistö tarvitsee energiaa potkaistakseen päivään. Keho on kuluttanut ravintoaineita ja energiaa yöllä. Nyt se odottaa tarvikkeita. Suomalaiset lapset ovat tässä esimerkillisiä. Uusimpien tutkimusten mukaan lähes yksikään lapsi ei lähde kotoa syömättä jotain.

Jää nähtäväksi, onko tämä myös yksi tekijä heidän parempaan suoriutumiseensa Pisa-tutkimuksessa. Monet tutkimukset ympäri maailmaa ovat kuitenkin osoittaneet, että aamiainen vahvistaa hyvinvointia ja suorituskykyä.

Aamu alkaa illalla
Päivän alku alkaa jo edellisenä iltana. Jos lapset menevät nukkumaan tarpeeksi aikaisin, seuraavana aamuna he ovat uneliaampia ja heitä on helpompi motivoida nousemaan aikaisin ylös maukkaan aamiaisen ääreen. Silloin aamumuffinitkin voivat syödä kupin maitoa tai kaakaota, vähän hedelmiä, jogurtin, pienen myslin tai ainakin puolikkaan sämpylän tai leivän voin, hillon, hunajan kera. Jos nälkä yllättää, olet tervetullut mukaan.

Tuplaleikkaukset
"Taukoleipä par excellence" on edelleen makkaralla, kinkulla tai juustolla päällystetty viipale, jota täydennetään palalla hedelmää, kuten omenalla, banaanilla tai joillakin raaoilla vihanneksilla, kuten porkkanalla, kurkulla, paprikalla, tomaatilla. Tällainen yksinkertainen, hyvä, valmis välipala, jota täydennetään juomalla, sisältää kaikki ne ravintoaineet, joita lapset tarvitsevat pysyäkseen keskittyneinä ja hyväkuntoisina.

Monikerroksinen
Vaihtoehtona kotoa saatavalle aamiaiselle on usein vain koulukioski. Jotkut koulut tarjoavat lapsille herkullisia voileipiä tai sämpylöitä, tuoreita hedelmiä ja kylmää maitoa. Tämä tarjonta seisoo tai kaatuu sen varassa, että vanhemmat ovat myös valmiita maksamaan siitä hieman enemmän ja lapset käyttävät sitä. Jos näin ei (vielä) ole, on silti parempi syödä makeispatukka kuin istua vatsa muristen luokassa.

Ensin syödään, sitten leikitään
Kouluaamupalan laatuun vaikuttaa paitsi se, mitä, myös se, miten sitä tarjotaan. Useat alakoulut syövät siksi aamiaisen yhdessä uudelleen luokassa. Silloin leipä ei lennä kädestä juostessa eikä jogurttipurkki kaadu koulun pihalle. Näin vahvistettuna ulkona leikkiminen on entistä hauskempaa ja keskittyminen on taas käytettävissä seuraavalle tunnille.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com