HOME 1    suomi    HOME 2


Houdini ei kuole (novelli)

Harald Renner


Karl-Heinz on hurmaava isoveljeni. Hän on kolmetoista ja käy lukiota. Kaikki pitävät häntä mahtavana, minä en.

Hän ei osaa taikoa kuten Hildegard-täti. Mutta hän huijaa kaikkia niin, että he huutavat ja pelkäävät, että hän viiltää kielensä tai viiltää vatsansa auki. Kun esitys on ohi eikä verta roisku ja kaikki ovat taputtaneet, isä silittää päätään ja katsoo piiriin sanoen: "Eikö tämä poika olekin upea?"

Karl-Heinz taikoo partaterillä, kun kollegat käyvät isäni luona. Temppu on tämä: Hän avaa pakkauksen uusia teriä. Kaikki näkevät, että ne ovat teräviä. Niillä voi jopa leikata pahvia. Sitten hän nielee terät. Hän puree lankaa lankakelasta. Sen jälkeen hän nielee sen. Sitten hän juo lasillisen maitoa yhdellä kertaa. Partaterät ovat kaikki kiinni langassa, jonka hän vetää ulos. Hän näyttää kieltään, jotta kaikki näkevät, ettei ole viiltoja eikä mikään vuoda verta.

Veljeni oli ainoa, joka kertoi minulle partaterätempusta. Mutta en voi kertoa kenellekään, ettei hän nielaise teräviä teriä. Hän ottaa suuhunsa tylpät, jotka ovat myös kierteellä ja liitetty lankakelaan. Tämä on keskeltä ontto, ja terät lankoineen pujotetaan siihen. Hän ei niele teräviä teriä, vaan sylkee kaiken maitoon. Näin temppu toimii.

En tiedä, kiinnostaako temppu kävijöitä niin paljon kuin he teeskentelevät. Vieraat taputtavat veljeäni selkään ja sanovat, että hän on toinen Houdini. He imartelevat häntä, koska isäni on heidän pomonsa. Isäni kasvot rentoutuvat leveään hymyyn, kun Karl-Heinzista sanotaan jotain mukavaa.

Viime kuussa kävimme koko perheen voimin elokuvissa. Siellä oli vanha elokuva. Sen nimi oli "Houdini, varieteekuningas". Näin sen jälkeen aina unta elokuvasta. Se oli niin karmivaa, miten kuuluisan pakotaiteilijan kahlittu pää roikkui alaspäin vesialtaassa. Hän ei voinut vapauttaa itseään, koska hänen umpisuolensa oli puhjennut. Palokunta rikkoi akvaarion lasin. Mutta silloin ei enää selvinnyt mahdottomasta. Surullisen kuuluisa eskapologi oli tajuton ja kuoli myöhemmin.

Hildegard-tätini ei osaa tehdä Karl-Heinzin kaltaisia temppuja. Mutta hän on maaginen noita ja osaa loitsia. Hän on myyjänä kulman takana olevassa lelukaupassa. Kun hän katsoo valokuviamme, hän sulkee silmänsä ja luo karmivia taikatarinoita. Ne eivät ole niin pelottavia kuin partaterätemppu. Ne ovat enemmänkin satuja, joissa kaikki päättyy onnellisesti.

Kuukausi sitten löysin kuvan puretusta omenasta sikarilaatikostani. Kultaisen hamsterini, Fifin, kuvien rinnalla. Hildegard-täti katseli kuvaa pitkään. Sitten hän silitti sitä etusormellaan ja sanoi voivansa loitsia taikaomenalla. Hän sanoi, että pahoja loitsuja käytetään vain pahoja henkiä, epidemioita tai epäonnea vastaan tiellä.

Hän leikkasi omenan kahtia. Sitten hän otti puutarhasta tuoretta minttua. Hieroi molemmat omenan puolikkaat siihen. Sen jälkeen minun piti sanoa ääneen, mitä halusin karkottaa. Mietin, mikä oli tärkeintä. Sanoin, että toivon, ettei Fifi enää kiipeäisi verhoihin. Se kiipeää niin nopeasti ylös. Jos et huomaa, hän on aloittanut seikkailunsa. Muutamaa minuuttia myöhemmin hamsterini putoaa verhon päältä lattialle. Jonain päivänä se saattaa satuttaa sitä. En myöskään halua, että Karl-Heinz sekoittaa partaterät ja nielee terävät terät. Se oli toinen loitsuni. Kolmas asia, jonka halusin, oli lakata näkemästä öisin unia Houdinista.

Näen mieluummin unta punaisesta kauko-ohjattavasta autosta. Se on vanha Borgward Isabella. Kuukausi sitten leluauto oli Hildegard-tädin kaupan ikkunassa. Nyt se on kadonnut. Halusin Borgwardin niin kovasti syntymäpäivälahjaksi. Kun olin lopettanut loitsuni, tätini veisti tulitikun molemmista päistä pienen vartaan. Sillä hän yhdisti omenan puolikkaat uudelleen. Sitten hän kietoi vihreän nauhan omenan ympärille. Minun piti haudata hedelmä paikkaan, jonka vain minä tiesin. Loitsu ei vaikuta ennen kuin taikaomena on mädäntynyt.

Loitsu toimii hyvin. En näe enää unta Houdinista. Fifi kiipeää yhä verhoja pitkin, mutta nyt voin hyvin, kun se tapahtuu. Karl-Heinz ei nielaise teräviä partateriä, vaan sylkee kaiken maitoon, kuten pitääkin.

Tänään on kahdeksas syntymäpäiväni. Lahjapöydälläni on punainen Borgward Isabella kaukosäätimellä. Kenelläkään muulla luokassa ei ole sitä, koska Borgwardeja ei ole enää olemassa. Karl-Heinz räjähtää kuin Napoleon. Hän sanoo, että on tyhmää haudata omenoita. Ne on parempi syödä. Minusta se ei ole ollenkaan tyhmää. Koska nyt tiedän, että voit taikoa ilman temppuja ja paskanjauhantaa. Mutta vain, jos on taikuri noita.

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com