HOME 1    suomi    HOME 2


Hyppää fiksusti!


"Helppo kuin mikä - syö paremmin. Lisää liikuntaa" sisältää ohjelmia ylipainoisille lapsille. Riittävä liikunta ja tasapainoinen ruokavalio ovat tärkeitä kaikille lapsille: pienet lapset oppivat ja kokevat itseään ja maailmaa, jossa he elävät, liikunnan ja havaitsemisen kautta, kaikilla aisteillaan.

He selviytyvät esimerkiksi silmän ja käden melko monimutkaisesta koordinaatiosta, jota myöhemmin tarvitaan kirjoittamiseen, vain, jos heillä on intensiivisiä liikuntakokemuksia. Lapsemme tarvitsevat siis samanaikaisesti enemmän liikuntaa ja parempaa ruokaa - kaksi vaatimusta, jotka voitaisiin täyttää sanan varsinaisessa merkityksessä, jos he vain antaisivat luonnolliselle halulleen liikkua, tutkia ja löytää enemmän tilaa.

Lapset eivät ole pieniä aikuisia

Lapset tarvitsevat "vapaata" leikkiaikaa ikätovereidensa kanssa, jolloin he voivat temmeltää ja kiipeillä sekä pelata pallo- ja pomppuleikkejä - kesällä he leikkivät mieluiten ulkona. Kuin itsestään he oppivat sopeutumaan ryhmään. He voivat testata kykyjensä rajoja, kokea painovoiman ja tasapainon omalla kehollaan ja saada näin luottamusta kehonsa kykyihin.

Koe ruoka ja juoma

Se, mikä pätee liikkumiseen, pätee myös ruokaan: Maistamalla, miltä maistuu, havaitsemalla, milloin nälkä ja jano on tyydytetty, kokemalla säännölliset ateriat yhdessä ja auttamalla niiden valmistamisessa käytännössä nämä eivät ole näyttäviä toimenpiteitä, mutta ne ovat onnistuneita. Ne vakauttavat lapsiemme syömiskäyttäytymistä ja heidän painoaan leikkisästi, kevyesti. Olennaista on myös tehdä mahdolliseksi kokea, mistä ruoka tulee, esimerkiksi nähdä hedelmien ja vihannesten kasvavan omassa puutarhassa, vierailla maatiloilla tai kurkistaa leipomon tai lihakaupan kulissien taakse.

"Enemmän" on enemmän

"Lapsia ja kelloja ei saa kelata. Niiden on myös annettava mennä", pohti frankofreeniläinen pedagogi ja runoilija Jean Paul (1763-1825). Jos siis annamme lapsillemme enemmän aikaa heidän alkuperäiselle löytämisen ja liikkumisen halulleen ja jos annamme heille iloa hyvästä ruoasta ja juomasta yhteisössä, heidän terve fyysinen ja henkinen kehityksensä ei vaadi hienostuneita terapiaohjelmia eikä erityisiä lastenruokia.

Juokseminen, kiipeily, hyppiminen...

- se on hauskaa, ja se on hyvää mieltä. Yksinkertaisia leikki-ideoita on tuhansia, monet niistä ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Suosittuja ovat kaikenlaiset palloleikit, yksin, pareittain tai ryhmässä, ja kalastusleikit - esimerkiksi taikapuu: Kaikki lapset juoksevat. Lapsi on kiinniottaja. Heti kun se on koskettanut toista lasta, tämä jää juurtumaan kuin puu. Mikä tahansa toinen lapsi, jota ei ole vielä otettu kiinni, voi vapauttaa lapsen koskettamalla hänen kämmenellään, jolloin lapsi voi jatkaa juoksemista, tulla uudelleen otetuksi kiinni tai vapauttaa muita lapsia taikapuun vaiheesta.

Köysihyppy: Tarvitset vahvan köyden, jonka pituus ulottuu kainaloiden alle molemmin puolin, kun seisot jalat sen keskiosalla. Olemme valmiita lähtemään: Heiluta köyden toista päätä kummassakin kädessä ja köyttä pääsi yli selästä eteen. Heti kun se koskettaa taas maata, joko hyppäät molemmilla jaloilla yhtä aikaa tai juokset sen yli, heilauta, hyppää, heilauta, hyppää samaan aikaan - eikä kannata luovuttaa, jos se ei aluksi onnistu. Hyppynaruhyppely edistää motorisia taitoja ja kestävyyttä sekä keskittymiskykyä. Taivas ja helvetti on nimi yhdelle vanhimmista hyppelyleikeistä, joka tuntee monia variaatioita. Tarvitaan vain yksi paikka, jossa ei ole liikennettä ja johon maalataan pomppulaatikot joko liidulla tai maalikivellä asfaltille tai tikuilla multaan tai hiekkaan ja pienellä kivellä. Tästä se lähtee: Heitä kivi ensimmäiseen laatikkoon ja hyppele sen jälkeen työntäen kiveä jaloillaan yhden laatikon pidemmälle. Näin se jatkuu toiseksi viimeiseen laatikkoon - helvettiin, joka on hypättävä, jotta pääsee viimeiseen taivaaseen. Mitä tapahtuu, jos tämä ei onnistu, ja se voi myös löytää erilaisia muunnelmia tästä jännittävästä hyppelypelistä internetistä.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com