HOME 1    suomi    HOME 2


Soveltuu rasvojen ja ruokaöljyjen kanssa


Rasva antaa makua. Tuore leipä voin kanssa on yhtä herkullista kuin oliiviöljyssä marinoidut vihannekset antipastina, marmoroitu paisti, punaiset hedelmähyytelöt kermavaahdon kera tai rasvassa paistetut karnevaalimunkit. Rasva ei ainoastaan kehitä omaa makuaan vaan myös leivän, vihannesten, hedelmien, lihan ja leivonnaisten makujen täyteläisyyttä. Näiden elintarvikkeiden sisältämät rasvaliukoiset A-, D-, E- ja K-vitamiinit tarvitsevat myös voita, kermaa, ruokaöljyjä tai laardia vapauttaakseen vaikutuksensa elimistössä.

Samanaikainen rasvan saanti pidentää "hyvän mielen vaiheita", jotka syntyvät hiilihydraattien nauttimisen jälkeen hyvinvointihormoni serotoniinin luomisella. Siksi jo keskiajalla ihmiset pitivät juhlapyhistä ja vapaapäivistä perunoiden kanssa tiputetun paistin tai rasvassa paistettujen hiivapalojen takia.

Mutta rasva toimittaa 9 kcal grammassa, kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin hiilihydraatit tai proteiini. Kun tämä energia on lanteilla, se menee nopeasti hyvälle tuulelle. Tämä on usein ongelma meille, jotka tarvitsemme toimintaamme varten enemmän energiaa päähän kuin lihaksiin. Se vaatii rasvojen maltillista ja (terveys)tietoista käsittelyä ruokavaliossa, jotta voi olla ja pysyä kunnossa rasvalla.

Hämmennysleikit
Monipuolinen ja joskus ristiriitainen terveystieto rasvoista tyydyttyneine ja tyydyttymättömine, pitkä-, lyhyt- ja keskipitkäketjuisine rasvahappoineen tai kolesterolista aiheuttaa epävarmuutta.
Voita ja kananmunan keltuaista parjataan edelleen sen sisältämän kolesterolin vuoksi. Vuodesta 1999 lähtien on kuitenkin tehty jatkuvasti tutkimuksia, jotka osoittavat, etteivät kananmunat tai voi nosta veren kolesterolitasoa.
Sydän- ja verisuonisairauksilta suojautumiseksi se suosittelee kalasta ja kasviöljyistä saatavia mono- tai monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tällä välin tutkimukset ovat osoittaneet, että tätä sydäntä suojaavaa tekijää ei ole, tai ainakaan jos sitä epäillään.

Keittiötekninen selvennys
Jotta näiden viestien viidakossa löytyisi orientaatiota "oikean" rasvan valinnassa, auttaa paluu perinteisiin käyttötapoihin.
Voi on hyvä levitettävä rasva. Koska sulavien keskipitkäketjuisten rasvahappojen osuus on suuri, voi, kerma ja creme fraiche sopivat henkilöille, joilla on rasvan syönnin vuoksi ruoansulatusongelmia. Muutoin kasvimargariini on vastaava korvike.
Voita tai margariinia ei kannata käyttää paistamiseen tai friteeraamiseen, sillä molemmissa on 18 % vettä, jolloin rasva roiskuu pannulla tai friteerauskoneessa. Paisti, leikkele, kalkkunasnitzel tai ranskalaiset perunat ja donitsit tarjoillaan parhaiten kookos- tai oliiviöljyssä tai laardissa.
Kasviöljyt, joissa on välttämättömiä eli elintärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, ovat herkkiä kuumuudelle, ja siksi ne soveltuvat herkullisiin salaattikastikkeisiin tai vihannesten tai jauhojen hikoiluun kasviskastikkeisiin keskilämpötilassa.
Laadultaan ja maultaan korkealaatuisimmat kasviöljyt ovat peräisin kunkin öljyhedelmän ensimmäisestä kylmäpuristuksesta. Se, käytänkö oliiviöljyä, rypsiöljyä, ohdakeöljyä, pellavansiemenöljyä, vehnäöljyä, on makuasia.
Useimmat makuhermot puolustautuvat puhtaita kalaöljyjä vastaan, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja. Ne maistuvat kuitenkin herkullisilta silakassa, makrillissa, kilohailissa tai ankeriaassa. Tarpeen voi hyvin tyydyttää myös vain satunnaisella kalansyönnillä, eikä se vaadi mitään ylimääräisiä kalaöljykapseleita.

Hyvin sekoitettu - voitti
Monipuoliseen ruokavalioon integroitu rasvojen ja öljyjen sekoitus on hyvä tae nautinnolle syömisen aikana. Se edistää hyvinvointia ja tarjoaa siten positiivista tukea terveydelle, suorituskyvylle ja elämänilolle.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com