HOME 1    suomi    HOME 2


Hyvin kypsennetty: tulta ja liekkiä hyvään ruokaan


Leirinuotio - yhdessä istuminen, ruoanlaitto nuotiolla, yhdessä syöminen nuotion äärellä ja kokemus siitä, miten tuli roihuaa, lämmittää, muuttuu hiillokseksi ja hajoaa uudelleen. Mitä se kutoo meitä ripauksella luonnonromantiikkaa ja tapahtuu partioleireillä tai seikkailuretkillä, sitä harrastavat ihmiset Afrikassa ja muualla maailmassa päivittäin.

Usein ei ole muuta tapaa valmistaa lämmintä ateriaa. Jopa keskellä aavikkoa nomadit sytyttävät nuotionsa, keittävät teetä ja paistavat kuumassa hiilloksessa. Jos he siirtyvät eteenpäin, jäljelle jää kylmä tuhkapilkku.

Tuli tuo energiaa ja muutosta
Kreikkalaisen mytologian mukaan mahdollisuus käyttää tulen voimaa tekee ihmisestä ihmisen, koska yksikään eläin ei voi käyttää sitä itselleen. Kun ruokaa valmistetaan nuotiolla, se imee itseensä energiaa ja muuttuu, olipa kyseessä sitten nuotio, grilli, uuni tai erilaiset keittolevyt. Kaikki lämpö ei kuitenkaan ole samanlaista. Yksinkertainen vertailu rapeiksi paahdettujen perunoiden, kermaisen perunakeiton ja hiilloksessa paistettujen aromikkaiden perunoiden välillä osoittaa, miten eri lämpö muuttaa ruokaa. Paahtaminen, keittäminen, höyryttäminen, höyrystäminen, paistaminen ja grillaaminen johtavat nautinnollisen monipuolisiin aterioihin.

Lämpimätön?
Halulle syödä ilman tulta on kapeat rajat, vaikka jotkut ravitsemusoppaat ovatkin eri mieltä. Raaka liha on muutamaa lajiketta lukuun ottamatta vähän maistuva nautinto, raa'at viljat ovat viljan omien vasta-aineiden vuoksi vaikeasti sulavia, jopa monet vihannekset aiheuttavat epämukavuutta kypsentämättöminä syötynä: Esimerkiksi palkokasvit sisältävät niin sanottuja lektiinejä, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä, mutta tuhoutuvat pitkällä kypsennyksellä (vähintään 15 minuuttia). Raaka peruna on ihmiselle sulamatonta. Suurten tärkkelysjyvien on ensin paisuttava lämmön vaikutuksesta, ennen kuin suolisto voi imeä niitä. Jopa porkkanavihanneksista saatava karoteeni voidaan hyödyntää kaksitoista kertaa paremmin kuin raa'asta porkkanaruoasta. Ja tomaattikeitot ja tomaattikastikkeet sisältävät myös enemmän käyttökelpoista lykopeenia, tomaatin suoja-ainetta, kuin raaka tomaattisalaatti.

Herkullinen keittokeittiö
Kuinka nautinnollista - ja myös terveellistä - lämpimien ja kylmien ainesosien tasapainoinen suhde aterialla on, osoittaa hyvän keiton keittäminen. Pohjana on liha- tai kasvisliemi, jota varten ainekset juureksista keittoluuteihin haudutetaan ja keitetään pitkään. Tässä liemessä keiton ainekset, kuten perunat ja erilaiset vihannekset, keitetään hieman kiehumispisteen alapuolella, kunnes ne ovat purevasti kiinteitä eivätkä vielä ylikypsiä. Jotta keitto olisi maukasta ja tuoretta, yksittäiset vihannekset on parasta lisätä yksi kerrallaan - sen mukaan, kuinka kauan kunkin keittäminen kestää. Kruununa ovat ja pysyvät tuoreet yrtit, jotka avaavat makunsa ja vaikutuksensa, kun ne lisätään lautaselle pilkottuna tai ennen sitä pilkottuna.

Kuuma
Kuori, keitä, keitä tai unohda - koska hygieniaolosuhteet ovat monissa maailman maissa huonot eivätkä ne totuta elimistöämme vieraisiin pöpöihin, suositellaan lomalla syömään hyvin lämmitettyä ruokaa. Kuoritut hedelmät, esimerkiksi banaanit, ovat poikkeus.

Ihmiset, joilla on "herkkä vatsa", suosivat usein hyvin keitettyä keittoa tuoreiden salaattiruokien sijaan.

Ruoan valmistaminen "purevasti" tarkoittaa sitä, ettei ruokaa kypsennetä liikaa ja että vihannekset otetaan pois lämmöltä niin kauan kuin "purevuutta" on vielä jäljellä.

Raclette, fondue ja wok ovat pöydän yhteisiä valmistusmenetelmiä.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com