HOME 1    suomi    HOME 2


Luomuviljassa vähemmän homeita


Kosteat kesät aiheuttavat erityisiä ongelmia myllyille ja leipomoille: koko viljan, vehnän, rukiin ja maissin pellot ovat Fusariumin saastuttamia. Nämä homeet vapauttavat myrkkyjään viljanjyviin. Ruoan mukana nautittuna ne voivat vaikuttaa soluja vahingoittavasti ja heikentää immuunijärjestelmää. Riskiryhmään kuuluvat imeväisikäiset ja ihmiset, joiden immuunijärjestelmä on häiriintynyt.

Kasvinviljelylle aiheuttaa erityisiä ongelmia viljaviljelyssä toistuva Fusarium-tartunta. Toistaiseksi ei ole olemassa tehokkaita torjunta-aineita sienimyrkkyjä vastaan.

Kuluttajan kannalta on petollista, että hän ei voi maistaa, nähdä eikä haistaa pieniä määriä sienimyrkkyä, joita esiintyy elintarvikkeissa, kuten leivässä. Jalostuksen avulla homemyrkkyjen pitoisuutta voidaan vähentää, mutta ei hävittää.

Hohenheimin yliopiston tutkimus tarjoaa nyt suunnistusapua. Kuudestakymmenestä Etelä-Saksassa otetusta viljanäytteestä tavanomaisissa viljoissa oli enemmän ei-toivottuja Fusarium-toksiineja kuin luomuviljoissa.

Luomutuotteiden käyttäminen kannattaa täysjyväviljafriikeille, sillä viljat tai täysjyväjauhot sisältävät enemmän Fusarium-myrkkyjä kuin valkoiset jauhot. Kun tarkastellaan koko elintarvikeketjua, luomuvalkoiset jauhot ovat myös voitolla, koska viljan jäännöskomponentit päätyvät eläinten rehuun - tai ihmisravinnoksi tarkoitettuihin vehnäleseuutteisiin - ja siten joskus takaisin kuluttajan lautaselle.

Vinkkejä
Säilytä leipäsi aina kuivana ja ilmavana.

Pese leipäastia kerran viikossa etikkavedellä.
Kostea, lämmin sää edistää homeen kasvua.

Homeiset leipäviipaleet on joka tapauksessa hävitettävä.
Leipäleivän homeenmuodostus voidaan leikata pois laajalta alueelta ja voimme silti syödä loput leivästä.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com