HOME 1    suomi    HOME 2


Minun Barlaventoni

Harald Renner


Sydämessäni säilytän mustavalkoista kuvaa Algarvesta. Usein kastan sen väreihin, värikkäisiin tai vaimeisiin, riippuen siitä. Koristelen kuvaa vaihtuvilla tarinoilla.

Se kutsuu myös kallioista Algarvea ja sen viehättäviä lahtia Barlaventoksi. "Facing the wind" voisi kääntää sen. Pidän sanasta ja siihen liittyvästä asenteesta. "Se ilmaisee Barlaventoa", melankoliaa ja vaelluksenhalua. "Fado" on tämän maan melankolisen musiikin nimi, joka heijastaa tällaisia tunnelmia.

Atlantin valtameri vie kuvani etupuoliskon. Aallokko vyöryy rannalle. Kirkkaan siniset meren aallot ovat lempeät ja rauhalliset. Tänään aaltoja ei puhalla tuuli.

Parinkymmenen metrin levyinen hienorakeinen hiekkaranta kulkee sisämaassa. Monet auringonpaisteen nälkäiset ihmiset heittäytyvät huolettomaan uinnin iloon. Haistan kesän, haluan pakata laukut. Korkealla syvänsinisellä keskipäivän taivaalla aurinko lähettää loistavaa valoaan. Varjot ovat lyhyitä. Lähellä rannalla vihreänkeltaisia ja ruosteenpunaisen kultaisia kalastusveneitä. Ne tunnistaa korkeasta keulanvarresta jo kaukaa.

Hunajanväriset kalliot luonnehtivat Barlaventoa. Se peittää tämän kalliolahden jokaisen neliömetrin rakennuksilla. Ainoastaan kuvan vasemmassa laidassa oleva murattipäällysteinen kalliopaljastuma päästää pohjanmaan läpi. Noin viisikymmentä metriä korkea kallio antaa asutukselle muodon ja tuen. Joskus kävijät vertaavat näitä pieniä lahtia amfiteattereihin. Pitkänomaiset tasaiset rakennukset ulottuvat toistensa päälle ahtaassa tilassa. Kaikki ikkunat ovat merelle päin.

Koristelemattomat, valkoiseksi kalkitut talot ovat toimivia ja ankaran oloisia. Se alistaa kaiken niukan rakennusmaan rajallisuudelle. Kuvan keskellä hallitsee karkeista tummanruskeista kivilohkareista muurattu linnoitus. Linnoitusmuurin läpi murtautuvat tummat ikkunaluolat. Muurin ympärillä talorivit kasvoivat rinteeseen ylöspäin. Vasemmalla kalliopaljastumasta aukeaa lahti. Siellä on tilaa moderneille kerrostaloille, joissa on loma-asuntoja.

Vuorovesien vuorovaikutus on aina paljastanut Algarven. Vieraat kansat pitivät maata vallattuna. Foinikialaiset, karthagolaiset, keltit, roomalaiset, visigootit ja monet muut riistivät valtaa toisiltaan. Linnoituksen muuri kertoo tästä vaiheikkaasta menneisyydestä. Ihmiset etsivät yhä suojaa ja turvaa valkoisista taloista, kun meri raivoaa. Nyt turistit valtaavat maata, ja vain muutaman kuukauden ajan vuodessa. Barlavento on sydämessäni. Haaveilen etelän tuulista.

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com