HOME 1    magyar    HOME 2


Power-napping: töltőállomás ebédszünet


Mindegy, hogy idős vagy fiatal, férfi vagy nő - a legkeményebb munkástól az íróasztalosig - sokaknál jelentkezik legkésőbb ebéd után a fáradtság, ami csökkenti a teljesítményt és a koncentrációt. Minden energia, ahogy mondani szokás, elsüllyed az emésztőrendszerben. Minél bőségesebb az étkezés, annál nagyobb az alvásigény.

De még azok sem tudnak gyakran ellenállni a kísértésnek, akik követik azt a tanácsot, hogy csak "könnyű étkezést" fogyasszanak, hogy legalább öt percre kinyújtsák mind a négyet, és szundikáljanak egyet.

Már nem "kiégett"

Nem (csak) a teli gyomor, hanem az agy is ebédszünetet hív, ahogy azt a Harvard Egyetemen (USA) végzett kísérletek kimutatták. A magas koncentrációt igénylő feladatokban és a tanulási fázisokban az agy jobban teljesít, ha rendszeresen alvásszünetet tart. Az alvás megerősíti a tanultakat, és felkészít az új dolgok megtanulására. Megakadályozza, hogy az ember "kiégettnek" érezze magát, mert "az alvás az egész ember számára az, ami a felhúzás az órának" (Schopenhauer).

Nem vonatkozik nem vonatkozik nem vonatkozik

Aki pedig a mindennapok rohanó tempója és stressze miatt nem talál sem pihenőt az evésre, sem időt az alvásra délben, annak érdemes szünetet tartania, mert a tápláló ételek és az egészséges alvás egyaránt növeli az életörömöt és az életkedvet, valamint a teljesítményt.

Az éber elmék számára

Az evés, az ivás és az alvás az emberi élet legelemibb alapszükségletei, amelyek nem helyettesíthetik egymást.

Néhány "éjféli orgia" a hűtőszekrényen szintén pótolhatja az alváshiányt.

Ha alszol (se túl sokat, se túl keveset), nem kell csokoládéval, kávéval, teával vagy kólával küzdened a fáradtság ellen.

Szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com