HOME 1    magyar    HOME 2


Zsírral és étolajjal való illeszkedés


A zsír adja az ízt. A friss kenyér vajjal ugyanolyan finom, mint az olívaolajban pácolt zöldségek antipastiként, a márványozott sült, a piros gyümölcskocsonya tejszínhabbal vagy a zsírban sült farsangi fánk. A zsír nemcsak a saját ízét bontakoztatja ki, hanem a kenyér, a zöldségek, a gyümölcsök, a húsok és a sütemények ízének teljességét is. Az ezekben az ételekben található zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminoknak is szükségük van vajra, tejszínre, étolajra vagy zsírra ahhoz, hogy a szervezetben kifejthessék hatásukat.

Az egyidejű zsírbevitel meghosszabbítja a szénhidrátok fogyasztása után a jó közérzetet okozó szerotonin hormon létrehozásával fellépő "jó hangulatú fázisokat". Ezért szerették már a középkorban is az emberek az ünnepeket és az ünnepnapokat a krumplival vagy a zsírban sült élesztős részecskékkel készült csöpögős sült miatt.

A zsír azonban grammonként 9 kcal-val kétszer annyi kalóriát szolgáltat, mint a szénhidrátok vagy a fehérje. Ha ez az energia a csípőre kerül, gyorsan megy a jó hangulat. Ez gyakran gondot jelent nekünk, akiknek a tevékenységeinkhez több energiára van szükségünk a fejünkben, mint az izmokban. A zsírok mértékletes és (egészség)tudatos kezelését követeli meg az étrendben, hogy zsírral fittek legyünk és maradjunk.

Zavaros játékok
A zsírokról a telített és telítetlen, hosszú, rövid és közepes láncú zsírsavakkal, illetve a koleszterinnel kapcsolatos sokrétű és olykor egymásnak ellentmondó egészségügyi információk bizonytalanságot okoznak.
A vajat és a tojássárgáját még mindig a koleszterintartalma miatt pellengérre állítják. 1999 óta azonban folyamatosak a kutatások, amelyek szerint sem a tojás, sem a vaj nem növeli a vér koleszterinszintjét.
A szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemre a halból és növényi olajokból származó egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat ajánlja. Időközben a vizsgálatok kimutatták, hogy ez a szívvédő tényező nincs jelen, vagy legalábbis nem, ha gyanították.

Konyhatechnikai pontosítás
Ahhoz, hogy a "megfelelő" zsír kiválasztásakor eligazodjunk ezen üzenetek dzsungelében, segít a hagyományos felhasználási módokhoz való visszatérés.
A vaj jó kenhető zsír. Az emészthető, közepes láncú zsírsavak magas aránya miatt a vaj, a tejszín és a creme fraiche alkalmas azoknak, akiknek a zsírfogyasztás miatt emésztési problémáik vannak. Egyébként a növényi margarin egyenértékű helyettesítő.
Sütéshez vagy mélysütéshez nem szabad vajat vagy margarint használni, mivel mindkettőnek 18%-os a víztartalma, ami miatt a zsír a serpenyőben vagy a mélysütőben permeteződik. A sültet, a szeletet, a pulykaszeletet vagy a sült krumplit és a fánkot a legjobb kókusz- vagy olívaolajban, illetve sertészsírban sütni.
Az esszenciális, azaz vitális, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok hőre érzékenyek, ezért alkalmasak finom salátaöntetek készítésére, vagy zöldség vagy liszt megizzasztására a zöldségmártásokhoz közepes hőmérsékleten.
A minőség és az íz szempontjából legjobb minőségű növényi olajok az adott olajos gyümölcs első hidegsajtolásából származnak. Hogy olívaolajat, repceolajat, tövisolajat, lenmagolajat, búzaolajat használok-e, az ízlés dolga.
A legtöbb ízlelőbimbó védekezik a magas omega-3 zsírsavtartalmú tiszta halolajak ellen. Azonban finom íze van a heringnek, makrélának, sprattnak vagy angolnának. Az igényt már alkalmi halfogyasztással is jól ki lehet elégíteni, és nem igényel további halolajkapszulákat.

Jól összekeverve - nyert
A zsírok és olajok ilyen keveréke, változatos étrendbe beépítve, jó garancia az élvezetre az étkezés közben. Elősegíti a jó közérzetet, és így pozitív támogatást nyújt az egészséghez, a teljesítményhez és az életörömhöz.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com