HOME 1    magyar    HOME 2


A fitt gyerekek nem potyognak az égből


"A gyermekek elhízása elleni küzdelem és az egészséges táplálkozás elősegítése a legfontosabb táplálkozási kihívások számomra" - foglalta össze Renate Künast fogyasztóvédelmi miniszter a július 8-án Berlinben megrendezett gyermekétkeztetési kongresszus résztvevői előtt.

Az eddigi mérleg meglehetősen kijózanító. Közel harminc éve növekszik a túlsúlyos gyermekek száma. Ezen minden korábbi intézkedés sem tudott változtatni. Az okok kutatása fárasztó, az egyértelmű tényezők kézzelfoghatóak. A megváltozott étkezési szokásokat és az egyre növekvő mozgáshiányt nevezi meg fő okként. De a kövérebb gyerekek nem esznek több csokoládét és édességet, mint a vékonyabbak.

Szerintem nem csak az ételek miatt van. Sok szakértő valami olyasmit követel, mint egy kalóriaszegény, speciális diéta a gyerekeknek, alacsony zsírtartalmú csokoládészeletekkel - és egy olyan iskola, amely megtanítja a gyerekeket arra, hogy mit egyenek. Vajon ez megoldhatja-e azt a társadalmi fejlődést, amely egyre kevesebb lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy felfedezzék az egészséges táplálkozás és a mozgás örömét?

Szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com