HOME 1    magyar    HOME 2


Az én Barlaventóm


Harald Renner


A szívemben őrzök egy fekete-fehér képet Algarve-ról. Gyakran mártom színekbe, attól függően színesbe vagy tompítottba. Változó történetekkel díszítem a képet.

Barlaventónak is nevezi a sziklás Algarve-t a festői öblökkel. "Szemben a széllel" lehetne lefordítani. Szeretem a szót és a hozzá tartozó hozzáállást. A "kifejezi Barlavento", a melankóliát és a vándorlási vágyat. "Fado" a neve az ország melankolikus zenéjének, amely ilyen hangulatokat tükröz.

Az Atlanti-óceán foglalja el a képem első felét. A hullámok a partra gördülnek. A világoskék tenger hullámai szelíden és nyugodtan hullámzanak. Ma nem fújja szél a hullámokat.

Húsz méter széles, finomszemcsés homokos tengerpart húzódik a szárazföld belsejében. Sok napsütésre éhes ember hódol a gondtalan fürdőzés örömének. Érzem a nyár illatát, legszívesebben csomagolnék. Magasan a mélykék déli égbolton a nap ragyogó fényt küld. Az árnyékok rövidek. Közel a zöld-sárga és rozsdavörös-arany halászhajók a parton. Magas orrszárukról messziről is felismerhetők.

Mézszínű sziklák jellemzik a Barlaventót. A sziklás öböl minden négyzetméterét épületek borítják. Csak a kép bal oldalán lévő, borostyánnal borított sziklaperem engedi át az altalajt. A mintegy ötven méter magas szikla formát és támaszt ad a településnek. Néha a látogatók ezeket a kis öblöket amfiteátrumokhoz hasonlítják. Hosszúkás, lapos épületek nyúlnak egymás fölé a legszűkebb helyen. Minden ablakszem a tenger felé néz.

A dísztelen, fehérre meszelt házak funkcionálisak és szigorúak. Mindent alárendel a szűkös építési alap kényszerének. A kép közepén durva, sötétbarna kőtömbökből álló erődített falazat uralja a képet. Sötét ablakbarlangok törnek át az erődítmény falán. A falak körül házsorok nőttek felfelé a lejtőn. Balra a sziklafal mellett nyílik az öböl. Itt modern, többszintes épületek kapnak helyet, nyaraló apartmanokkal.

Az árapályok kölcsönhatása mindig is kitette Algarve-t. Idegen népek tartották megszállva a földet. Föníciaiak, karthágóiak, kelták, rómaiak, vizigótok és sokan mások elragadták egymástól a hatalmat. Az erődítmény falai hirdetik ezt az eseménydús múltat. Az emberek még mindig a fehér házakban keresnek menedéket és biztonságot, amikor a tenger tombol. Ma már turisták szállják meg az országot, és csak évente néhány hónapra. Barlavento a szívemben van. Déli szelekről álmodom.

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com