HOME 1    magyar    HOME 2


Spárga - egy ínyenc zöldség


Hat hét Johanna (június 24.), akkor kell enni spárgát. Ez a helyi szezonja a finom zöldség áhított fehér vagy zöld rúdjának. Néhány órán belül frissen landol az ínyencek tányérján. A zöld spárga egyre nagyobb teret hódít. A fehérített fehér rudakkal ellentétben a föld felett és nem a föld alatti dombokon nő. Magasabb tápanyagtartalom jellemzi, és kesernyésebb az íze.

Az, hogy a karcsú rudakat főzzük vagy pároljuk, sütjük, grillezzük és modern módon sütjük, ízlés dolga. Az ínyencek csak akkor vesznek spárgát, ha a szárak nyikorognak, amikor egymáshoz dörzsölődnek. A friss termést a lédús, puha szárvégekről ismerheted fel. Ha a rudakat tárolni kell, a legjobb, ha nedves ruhába csomagolva a hűtőszekrény zöldségrekeszében tároljuk.

Az ásványi anyagokban (kálium, cink, vas) és vitaminokban (B-vitaminok, folsav, C-vitamin) gazdag, kalóriaszegény spárga tavaszi gyógymód a kiszáradás és a fogyás ellen. Vízhajtó hatása miatt a spárga az utolsó előtti században minden gyógyszertárban gyógyszerként szerepelt. Vigyázzon, ha köszvényre hajlamos. A spárga túlzott fogyasztása köszvényes rohamot okozhat a benne lévő purinok miatt.

Hogy a spárga afrodiziákum hatása inkább a tavasznak és annak érzéseinek, vagy a különleges összetevőinek köszönhető - ez maradjon a maga titka.

Idézetek:

Amikor burgonyát és spárgát eszel, a mezők homokját és a gyökéráldást, az ég melegét és a hűvös esőt, a hűvös vizet és a meleg vacakot ízleled. Carl Zuckmayer.

Engem soha nem zavart, ha valaki egy spárgához hasonlított, mert a spárgának a legfontosabb a feje. Charles de Gaulle.

Írta: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com