HOME 1    suomi    HOME 2


Perunat - suuret mukulat


Tiivistetty energia yhdistettynä korkealaatuiseen proteiiniin, vitamiineihin ja kivennäisaineisiin on pelastanut miljoonia ihmisiä nälänhädältä viime vuosisatojen aikana. Koska peruna on niin arvokas, että sillä voisi ruokkia "köyhiä", sitä huudettiin köyhien ruoaksi ja karkotettiin kellariin "huonojen aikojen" jälkeen.

Keitetyt perunat, keitetyt perunat, paistetut perunat, perunagratiini ja perunamuusit ovat jälleen valloittamassa gastronomien ruokalistoja ja paikallista keittiötä. Jopa perunaravintoloista on tulossa suosittuja. Rapeat ranskalaiset perunat ovat edelleen korkealla lasten suosiossa. Paistettuna niiden rasvapitoisuus ei ole suurempi kuin hyvin voidellun voileivän.

Se, pitäisikö heidän syödä perunaa vai kuorimattomana, riippuu sen iästä. Nuoria perunoita voi syödä, kypsennettyinä (hyvin kuorineen). Vanhemmat perunat on aina kuorittava, koska kuoreen kertyy varastoitaessa solaniinia. Solaniini on glykoalkaloidi, jolla peruna suojautuu kasvintuhoojilta. Suurempina määrinä se on myös haitallista ihmisen terveydelle. Paras suoja tätä vastaan on aina kuoria vanhat perunat ja poistaa kaikki vihreät täplät.

Kotitalouksien korjaustoimenpiteet
Perunasäkki, jossa on höyrytettyjä, vielä lämpimiä ja murskattuja keitettyjä perunoita rinnan päällä, on kotitalouslääke yskään ja keuhkoputkentulehdukseen.
Keitetyillä, suolatuilla perunoilla on parantava vaikutus ruoansulatuskanavan infektioiden jälkeen.
Luontaislääketieteessä käytetään perunamehun spasmolyyttistä vaikutusta.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com