HOME 1    suomi    HOME 2


Todella hyvä maku on kielessä


Ylipainoa makuvahventeiden & Co. kautta.


Kielemme makunystyrät ovat kuin portinvartijoita, jotka valvovat ruoan pääsyä kehoomme. Ne tunnistavat, onko syömämme ruoka sulavaa, analysoivat olennaiset ravintoaineet ja välittävät tämän tiedon ruoansulatusjärjestelmälle.

Näin aineenvaihduntamme säätyy jo nyt hyödyntämään makuun liittyviä ravintoaineita.

Jotta näitä elintärkeitä prosesseja ei ärsytettäisi, on tärkeää tarjota elimistölle ruokaa, joka on aitoa, eli joka ravintoarvoltaan täyttää sen, mitä sen maku lupaa.

Pureminen voilla voideltuun maalaisleipään, joka on päällystetty kypsällä Emmentalerilla ja viinirypäleillä, luo tällaisen makuelämyksen: jotta makupapillit löytäisivät leivän hiilihydraatit makeaksi, syljen ruoansulatusentsyymi auttaa hajottamaan tärkkelyksen sokeriksi. Leipä on kuitenkin pureskeltava hyvin, koska entsyymi tarvitsee aikaa "työhönsä".

Erityiset rasva-anturit ilmoittavat voista peräisin olevan rasvan. Puolirasvaiset tuotteet vaikuttavat tässä ärsyttävästi, koska aineenvaihdunta sopeutuu rasvaan, mutta todellisuudessa joutuu käsittelemään vain osan siitä, mikä aiheuttaa sen, että se vaatii loput.

Makuaisti "umami" käsittelee proteiinia. Se "hyppää" pieniin määriin glutamaattia, joka on juuston sisältämä proteiinien rakennusaine, mikä osaltaan pyöristää makua ja lisää maun täyteläisyyttä. Tämä voi kuitenkin olla tehokasta vain tässä luonnollisessa yhdistelmässä.

Suolaisten ruokien makuaisti on hyvin joustava. Löydät suolan ja päätät elimistön suolan tarpeen mukaan, onko suolainen suupala oikea, liian löysä vai liian suolainen. Se kokee viinirypäleiden hedelmähapokkuuden miellyttäväksi ja pyöristää makua. Katkeran maun piristämiseksi juustoleivän voisi myös koristaa retiikinlehdellä. Sen katkerat aineet edistävät ruoansulatusta.

Monet ihmiset ovat kuitenkin herkkiä katkerille aineille. Esi-isillemme tämä makuaistimus oli jopa ratkaiseva tekijä siinä, ettei jotain syöty, sillä katkerat kasvit olivat usein myös myrkyllisiä. Näin ruoanvalinta on toiminut ikimuistoisista ajoista lähtien.

Mutta jos - toisin kuin juuston ja leivän kohdalla - maku ja ravintoarvo eivät enää ole sopusoinnussa, tämä aiheuttaa hämmennystä, että se voi häiritä nälkää ja kylläisyyttä ja kilot voivat nousta. Tällaiset makumanipulaatiot ovat yleistymässä monissa lopputuotteissa. Ne vaihtelevat runsaasta arominvahventeiden käytöstä katkeruuden estäjien lisäämiseen. Yleisenä tavoitteena on muuttaa alkuperäistä makua niin, että kaikki voivat nauttia tuotteista.

Tämä ei ole vain mautonta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan myös vaarallista. Jos emme enää pystyisi päättämään kielellämme, pidämmekö jostakin elintarvikkeesta tai onko se meille hyväksi, menetettäisiin makuhermojen elintärkeä sisääntulotarkastus.

Ne, jotka haluavat suojautua siltä, voivat jopa nauttia siitä - hyvistä elintarvikkeista, joiden ravintoarvot pitävät sen, mitä niiden maku lupaa.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com