HOME 1    suomi    HOME 2


Vuoronvaihto (novelli)

Brigitte Neumann


Kun hän pesi käsiään, pesualtaan vieressä olevan raskaan valkoisen oven yläpuolella oleva iso kello osoitti puoli viisi. Aamunkoiton ensimmäinen valo putosi huoneen toisella puolella olevasta puoliksi auki olevasta ikkunasta. Se otti kovan kirkkaan säteen korkean katon alla olevissa ristikkorasioissa olevien neonputkien kirkkaasta valosta. Mikään ei koristanut tätä huonetta, joka oli kaakeloitu korkealle kattoon asti kirkkailla laatoilla.

Jokainen kulma välkkyi puhtaana ja steriilinä, yksikään esine ei ollut ilman kiinteää paikkaa ja järkevää funktiota.

Tänä iltana Rebekka oli jälleen kerran kamppaillut tämän huoneen kylmän toiminnallisuuden ja täydellisyyden kanssa. Hän pelkäsi yhä tällaisia öitä. He olivat miehittäneet kaikki neljä sänkyä. Jokaisella synnyttäjällä oli ollut ongelmia tämän ikivanhan synnytyssalin kanssa, joka ei tarjonnut muuta yksityisyyttä kuin sänkyjen välisten espanjalaisten seinien yksityisyyden. Mutta he tunsivat hänet ammattitaidostaan. Tällaisina öinä hän myös osoitti itseään omistautumalla täysin jokaiselle yksilölle ja motivoimalla heitä keskittymään vain itseensä.

Yksi odotti vielä. Hän oli ollut siellä viime yönä ja ollut siellä koko yön - kunnes muut olivat valmiita. Lukemattomia synnytyskipuja oli tullut ja mennyt. Mutta hänen kohdunkaulansa ei auennut eikä halunnut aueta.

Kätilö kuivasi kätensä. Kylmä vesi, joka vain valui hänen kyynärvarsiensa yli, oli hälventänyt hänen väsymystään. Rebekka katsoi peiliin ja irrotti turhaan kurittoman hiustukan otsastaan. Puolentoista tunnin kuluttua kollega tulisi vapauttamaan heidät. Hän lähestyi äitiä, joka istui sängyn edessä paksulla vihreällä pallolla, tuki selkäänsä käsillään, kiersi lantiotaan ja katsoi ulos ikkunasta.

Nuori nainen kääntyi ympäri. "Nyt hän on valmis", Rebekka ajatteli. Hän katsoi, kun nainen otti kädet pois selkänsä päältä ja laski ne paksulle, pyöreälle vatsalleen ikään kuin välittäisi tämän viestin pienelle syntymättömälle olennolle. Uusi supistus ravisteli naista. Hän hengitti syvään vatsaansa, kuten oli oppinut, ja yritti hymyillä kätilölle supistusten läpi. Se oli vain kramppaava yritys. Nyt hänen täydellinen itsehillintänsä mureni, jolla hän oli hallinnut itseään koko yön.

"Rentoudu", kätilö sanoi lempeällä äänellä, "rentoudu. Älä hymyile. Rentoudu. Kaikki kasvojen lihakset rentoutuvat. Laske alaleuka alas. Katsokaa kuin tyhmä lammas." Naisen oli pakko nauraa. Supistukset olivat laantuneet. Mutta seuraava seurasi - samalla voimakkuudella. Rebecca astui naisen taakse ja laittoi kädet ristiin. Hän laittoi painetta ja lämpöä kipua vastaan. Synnyttäjän jalkojen välistä virtasi lämmin puro. Hänen lapsivetensä tulivat. Supistukset muuttuivat entistä hurjemmiksi ja tulivat yhä lyhyemmin väliajoin. Kätilö auttoi hänet sängylle, laittoi paksun tyynyn hänen selkäänsä ja veti tangon, johon hän saattoi ripustaa itsensä.

Hän tiesi, että synnyttäjällä oli kipuja ja että hän tarvitsi selviä ohjeita. Siksi Rebekan ääni väistyi kaikesta lempeydestä. Hän antoi määräykset päättäväisesti ja voimallisesti. "Panting!" "Hengitä vain!" "Älä ponnista, älä ponnista vielä!" "Hengitä!" Supistukset tulivat yhä voimakkaammin. Nainen olisi halunnut huutaa, mutta hän puristi suunsa tiukasti kiinni. "Huuda, huuda niin kovaa kuin haluat", kätilö huusi hänelle. Heti kun hän oli sanonut sen, äidin suusta hyppäsi pitkä, huutava "Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa". Tämä suru tuntui äärettömältä ja uhkasi repiä sen irti. Ei enää ilmaa, ei enää henkeä, vain supistuksia, kirvelevää, vetävää, räjähtävää kipua kaikkialla. Se laantui. Myös Rebecca hengitti. "Hienoa! Hyvin kestetty! Nyt pääsi on tarpeeksi syvällä. Näen jo hiukset. Seuraavaksi suru, hän antoi uudet ohjeet. Ja nyt kaikki tapahtui. Seurasi vielä kaksi manaavaa puristavaa kipua, sitten kuului pian ensimmäinen huuto. Vähän myöhemmin kellon viisari hyppäsi kuudenteen tuntiin. Kätilö antoi juustoisen vastasyntyneen äidin rinnalle, katseli, kuinka äiti kurkisti lämpimän maidon kiinteistä rinnoistaan nopean etsimisen jälkeen - ja hyvästeli. Me teimme sen!

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com