HOME 1    suomi    HOME 2


Mausteinen ja terveellinen - marinadi


Ota parasta oliiviöljyä, hienonnettuja yrttejä (timjamia, oreganoa, basilikaa), hieman sinappia, suolaa ja pippuria sekä runsaasti murskattua valkosipulinkynttä ja valmista mausteinen marinadi.

Välimeren maissa on pitkät perinteet vihannesten ja lihan säilömisellä mausteisiin marinadeihin ennen grillausta.

Ei ainoastaan siksi, että marinadi tekee mausta täydellisen, vaan myös siksi, kuten tiedemiehet ovat viime vuosina tutkineet, että marinadin yrtit ja niiden valkosipuli, sipuli ja sinappi sisältävät useita aineita, joilla voi olla terveyttä edistävä vaikutus.

Kun lihaa grillataan, siinä muodostuu - niin sanottuja heterosyklisiä amiineja (HCA), joilla on eläinkokeissa syöpää aiheuttava vaikutus. Marinadin lisääminen vähentää tämän HCA:n muodostumista jopa 99 prosentilla. Valkosipuli marinadissa yhdistää nautinnon ja terveyden. Toe ainesosat, kuten fruktaanit, saponiinit, flavonoidit ja rikkiyhdisteet, ovat tehokkaita bakteereja ja sienitauteja vastaan.

Säännöllinen nauttiminen parantaa veren virtausominaisuuksia, alentaa verenpainetta ja osoittaa eläinkokeissa syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Keskiajan loppuun asti valkosipulia pidettiin myös onnenkaluna: sitä käytettiin opiaattina ja aphrodisiacina. Kuten keskiaikaisissa yrttikirjoissa sanotaan: "Valkosipuli saa kauniiseen uneen ja tekee mieli avioliittoon".

Vihjeet

Monet yrtit kasvavat myös ruukuissa parvekkeella tai keittiön ikkunassa.

Marinoi lampaanjuustoa oliiviöljyssä, valkosipulissa ja oreganossa.
ja hieman chiliä!

Mikään yrtti ei ole kasvanut valkosipulin tuoksua vastaan. Ainoa asia, joka auttaa:
syödä valkosipulia yhdessä.

Kirjoittaja: J: Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com