HOME 1    suomi    HOME 2


Gluteeniton leipä - kenelle?


Gluteeni on rukiissa, vehnässä, ohrassa ja kaurassa esiintyvä viljaproteiini, joka vahvistaa leivän rakennetta leipää leivottaessa. Vehnä ja sen "edeltäjäviljat", kuten spelttivehnä, einkorn tai emmer, sisältävät runsaasti gluteenia. Gluteeniton leipä ei sisällä näitä viljoja. Sen sijaan leivonnassa käytetään maissi- tai riisijauhoa, ja rakennetta vahvistetaan lisäämällä johanneksenleipäpuun purukumia.

Reseptit on kehitetty keliakiaa tai kotoperäistä sprueta sairastavia varten. Olet allerginen gluteenille. Tämä muuttaa heidän suoliston limakalvojaan, joten se häiritsee kaikkien ruoka-aineiden ruoansulatusta. Ripuli ja ravinnepuutokset johtavat räikeään laihtumiseen, voimattomuuteen ja heikkouteen. Kyseessä on perinnöllinen sairaus. Imeväiset ja pikkulapset ovat vaarassa. Oireet häviävät vain, jos sairastuneet eivät syö tavanomaisia spelttivehnästä, vehnästä, rukiista, ohrasta ja kaurasta valmistettuja viljatuotteita, ei ainoastaan leipää vaan myös spelttivehnäpaistia, kaura- tai spelttivehnähiutaleita, nuudeleita ja kaikkia muita elintarvikkeita, jotka sisältävät jauhoja, mannasuurimoita tai hiutaleita.

"Vaihtoehtoisten" eli gluteenittomien jauhojen laadukas koostumus leivässä muiden ainesosien, kuten tattarin, perunan, soijan ja/tai auringonkukansiementen kanssa sekä hyvä maku tekevät "gluteenittomasta" myös terveellistä nautintoa kaikille.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com