HOME 1    suomi    HOME 2


Hedelmistä nauttiminen punaisena ja vihreänä


Olivatpa kyseessä kirsikat, marjat tai viinirypäleet - punaiset hedelmät ovat aina houkuttelevia. Syyn tähän osoittaa ekologinen biokemia, joka keskittyy kasvien ja eläinten väliseen vuorovaikutukseen lajien säilyttämiseksi luonnossa. Esimerkiksi kirsikka haluaa tulla syödyksi.

Kun lintu on syönyt hedelmälihan, se hävittää kirsikankiven muualle ja antaa sille mahdollisuuden istuttaa itsensä uudelleen. Mutta herkulliset hedelmät hemmottelevat lintujen lisäksi myös meitä arvokkaalla ravintoainecocktaililla, joka koostuu erilaisista sokereista, hedelmähapoista, vitamiineista, kivennäisaineista ja jokaisesta määrästä sekundaarisia kasviaineita. Polyfenolit kuuluvat jälkimmäisiin. Alaryhmä, antosyaanit, antaa kirsikalle sen punaisen värin. Monet näistä toissijaisista kasviyhdisteistä suojaavat sydäntä, verisuonia ja kaikkia kehon soluja. Kanadalaiset tutkijat havaitsivat myös, että kirsikoilla on virtsahappoa alentava vaikutus, eli niillä on kihtiä ehkäisevä vaikutus.

Kirsikoita voi myös siirtää kirsikkamehuksi. Siinä se pakkaa kesän hedelmät pulloihin talven varalle. Siinä ei säily ainoastaan hedelmien täyteläinen punainen ja herkullinen maku, vaan myös runsaasti terveyttä edistäviä arvokkaita aineita.

Energiakeskukset vihreänä

Klorofyllit muodostavat kasvien vihreyden. Ne ovat vastuussa myös siitä, että kasvi pystyy tuottamaan ja kasvattamaan uusia hiilihydraatteja hiilidioksidista ja vedestä auringon energian avulla. Kun lautasella on salaattia tai vihanneksia, tämä energia yhdessä klorofyllin kanssa hyödyttää meitä. Vihreyden säilyttämiseksi tarvitaan hellävaraisia käsittelymenetelmiä, sillä klorofylli on valo-, lämpö-, emäs- ja happoherkkä. Tällöin ne irtoavat yhdisteen keskellä olevasta magnesiummolekyylistä, ja runsas vihreä muuttuu oliivinruskeaksi. Papuja, herneitä, ruusukaalia tai pinaattia kypsennettäessä havaitaan usein näitä värimuutoksia. Lyhyet ja korkeat kypsennyslämpötilat, kuten blanchointi, takaavat paremman värin säilymisen.

Klorofylli vapauttaa magnesiumia myös ruoansulatuskanavassa. Tämä kivennäisaine siirtyy aineenvaihduntaan, jossa se ottaa hoitaakseen tärkeitä tehtäviä kaikkien toimintojen energiansaannissa. Se erittää klorofylliä. Sitä ennen se sitoo kuitenkin vielä olemassa olevia syöpää aiheuttavia aineita ja erittää ne yhtä lailla myös, kuten solukokeet osoittivat. Klorofyllillä on useita myönteisiä vaikutuksia - ja siten se on toivon ja luottamuksen vihreän värinsä veroinen.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com