HOME 1    suomi    HOME 2


Paastoreseptit - vähemmän voi olla enemmän


Englantilaiset kutsuvat päivän ensimmäistä ateriaa "aamiaiseksi", koska se katkaisee paaston. Yölevon aikana elimistö on elänyt omista varannoistaan, nyt se siirtyy jälleen ulkopuolelta tulevaan ravintoon ja energiansaantiin. Tämän prosessin, jossa jokaisella päivällä on oma paaston ja syömisen rytminsä, huomaamme.

Syömme silloin, kun on aterian aika tai kun nälkä sitä vaatii.

Tämä eroaa paastokuurista, jossa paastoaminen on tietoista luopumista kaiken kiinteän ruoan saannista useiden päivien ajan. Ihmiset, jotka ryhtyvät siihen, kertovat miellyttävistä kokemuksista ja siitä, että he ovat vapaina nälän tunteesta tuona aikana. Keho vaihtaa ja saa itse kaiken voiman ja lämmön omista energiavarastoista, selittää lääkäri tohtori Lützner, joka on tunnettu bestselleristä kuten vastasyntynyt viilletty. Hän suosittelee tunnustettua yhdeksän päivän mehupaastoa tohtori Buchingerin mukaan. Veden ja yrttiteen lisäksi juotavat vihannes- ja hedelmämehut toimittavat elimistöön kivennäisaineita, muutamia vitamiineja ja mehusta saatavaa fruktoosia, jotta aivot voivat toimia paremmin. Paastoaminen ei sovellu laihduttamiseen, vaikka muutama kilo putoaisikin sen aikana. Siitä voi kuitenkin olla apua ruokavalion muutoksen aloituksena. Kehoa ja sielua puhdistava ja kirkastava vaikutus on kuitenkin etusijalla.

"Henki on kuin vatsa. Sitä voi pyytää tekemään vain asioita, jotka se voi sulattaa". Tämä Winston Churchillin oivallus pätee paastoamiseen useasti. Paastoaminen voi olla hyödyllistä vain, jos on sisäinen halu luopua kiinteästä ruoasta useaksi päiväksi ja sallia itselleen enemmän lepoa, liikuntaa raittiissa ilmassa ja riittävästi unta. Ilman lääkärinhoitoa vain terveet voivat tehdä sitä. Niiden, jotka huomaavat, että ruoasta luopuminen ei tee heille hyvää, tulisi valita siirtyminen paastoon uudelleen. Vatsan ja suoliston vuoksi on lyhennetyn paaston jälkeenkin pidettävä rakennuspäivät, sillä jo muutaman päivän jälkeen ruoansulatuskanava reagoi rajuin mielin ruokiin, kuten linssikeittoon makkaran kera ja myös kevyempiin ruokiin, kuten nuudeleihin tomaattikastikkeella tai voileipään juustolla. Aromikas omena, jolla taas katkaistaan paastoaika, maistuu herkulliselta.

Reseptit

Kasvisliemi

250 perunaa
250 g vihanneksia (purjoa, selleriä, porkkanaa, tomaattia tai muita kauden vihanneksia sekaisin).
persiljajuurta
kumina, meirami, muskottipähkinä, kasvisliemi.
Yrttejä ja mausteita muuten halutunlaisesti,
Laita 1 litraan vettä ja keitä 20 minuuttia peitettynä. Ota keitto pois liedeltä ja siivilöi. Vain liemi syödään, sen voi maustaa halutessaan muilla yrteillä tai mausteilla. Lisää kylmänä ripaus cayennepippuria tai ripaus tabasco-kastiketta.

Paaston katkaiseminen

Peruna- ja vihanneskeitto
Kuori 1 peruna ja leikkaa kuutioiksi,
1 pala purjoa, porkkanaa, selleriä, mukula puhtaana, renkaiksi tai kuutioiksi leikattuna.
¼ l vettä
1 tl kasvislientä,
Majoraamia
Mausta muskottipähkinällä, kiehauta, lisää kuutioidut perunat ja vihannekset, keitä pehmeiksi mausta maun mukaan. Ripottele päälle tuoretta hienonnettua persiljaa ennen tarjoilua.

Puuro

2 ruokalusikallista kaurahiutaleita
niukasti ¼ l vettä
Kiehauta 1 ripaus suolaa ja anna jäähtyä.
1 raastettu omena,
1 rkl rusinoita
1 rkl pellavansiemenrouhetta
Lisää 1 tl kermaa.

Paastovinkkejä

Kaikkien paastoa haluavien tulisi pystyä vastaamaan myöntävästi näihin kolmeen kysymykseen:
Olenko terve?
Pystynkö sallimaan itselleni aikaa rentoutumiseen joka päivä?
Olenko normaalipainoinen vai ylipainoinen? Miksi paastota?
Hyvinvoinnin lisääminen
Henkisen selkeyden saavuttaminen
Kehon vapauttaminen laskeutuneista aineenvaihduntatuotteista

Suosittelemme paastoa

terveille ihmisille;
ihmisille, jotka haluavat ja haluavat luopua ruoasta, mutta joilla ei ole halua laihtua;
ihmisille, jotka haluavat selventää itselleen jotain myönteistä. Monet runoilijat ja ajattelijat valitsivat paastojaksoja henkilökohtaisen vahvistumisen vuoksi;
kaikki ne, joilla on jo ollut siitä myönteisiä kokemuksia.

Vain lääkärin kuulemisen jälkeen joku voi suorittaa paaston seuraavissa tapauksissa

alipaino
sairaudet, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, kasvainsairaudet, reuma...
vaikeat elämäntilanteet

Paastoaminen on kielletty

kaikenlaiset syömishäiriöt
raskaana olevat naiset, imettävät äidit
sairauksien jälkeisissä toipumisvaiheissa

Paasto on keskeytettävä

fyysiset vaivat, kuten liiallinen väsymys, huimaus, heikkouskohtaukset.
psyykkiset häiriöt, kuten masennus tai huono mieliala
Lisäosoitteet Internetissä

Ryhmässä paastoaminen on helpompaa. Helmikuussa monet vaihtoehtohoitajat, luontaislääkärit, mutta myös kirkon seurakunnat tarjoavat kursseja ryhmäpaastoon. Päivämäärät julkaistaan usein ja niitä välitetään eteenpäin paikallislehdissä olevissa ilmoituksissa tai suusanallisesti.

Kirjoittaja: J: Brigitte Neumann

Impressum     Tietosuoja     Bilder:  www.pixabay.com