HOME 1    magyar    HOME 2


A fogyás "in" - a diéta "out"


"Soha többé diétázni" - esküsznek sokan, amikor a leadott kilókért folytatott küzdelem rövid idő múlva ismét hiábavaló volt, és a mérleg felfelé mutat. Az orvosok és a táplálkozási szakemberek is óva intenek a gyors fogyást célzó rövid távú programoktól, és a lassú fogyást javasolják, hosszú távú étrendváltoztatással és több mozgással.

Fontos az egyensúly
Ez azonban nem lehetséges "mintegy magától" - még ha a szakemberek ígéretei néha így is hangzanak. A sok, hosszú távon nem veszélytelen, mert tápanyagellátásukban kiegyensúlyozatlan, divatos diéta mellett, mint a Hollywood, Atkins, Fit for Fun, tojáskúra vagy mások, léteznek kiegyensúlyozott fogyókúrás tervek is. A Brigitte diéta mindig szuper, pl. a teszteredményekben.

"Alacsony zsírtartalom" - nem a tojás sárgája

Az elmúlt években sok szakértő mottója volt, hogy különösen zsírszegénynek kell lennie - és a fogyókúrás termékek egyre szélesedő választékát ajánlotta. Azonban kiábrándító eredményekkel: minél kevesebb zsírt tartalmazott az élelmiszer, annál nagyobb volt a túlsúlyos emberek aránya az ipari nemzetekben, nemzetközi tanulmányok szerint. Az olaszországi tanulmányok azt mutatják, hogy pl. a vaj, a tejszín vagy a szalámi mérsékelt fogyasztása megkönnyíti a fogyást, ha az összes kalória mennyisége csökken.

Glikémiás index

A Glyx és Montignac diéták népszerűek. Mindkettő a glikémiás indexen (GI) alapul, amely egy élelmiszer elfogyasztása után a vércukorszint emelkedését méri a glükóz bevitele utáni emelkedéshez képest. Az elmélet szerint minél alacsonyabb egy élelmiszer GI-je, annál hasznosabb, mert a vércukorszint emelkedése és az inzulin felszabadulása kisebb. Az inzulin elősegíti a zsírsejtek kialakulását. Azonban még mindig kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a GI figyelembevétele elősegíti a fogyást. Ettől függetlenül mindkét diéta összetett és így ugyanolyan jó, mint a többi.

Karcsúsítás az aggyal

A tartós étrendváltás azonban nem csak a tányéron kezdődik, hanem először a fejben. Aki tudatosítja magában, hogy mit, hogyan eszik és mennyit mozog, az rájön, hol vannak az egyéni "zsírpoharak". És nem kerülheti meg, hogy bizonyos viselkedési formákon ne változtasson - ha hosszú távon meg akarja tartani a kívánt súlyt. A táplálkozási piramis például itt is eligazodást nyújthat. Semmit sem tilt, ezzel szemben: inkább azt ábrázolja, hogy az életünkhöz szükséges eszközeinket hogyan lehet a megfelelő mennyiségi arányokban kombinálni a "karcsú vonal" érdekében.

Érdemes tudni azt is:

"Sokak számára az "úgy akarok maradni, ahogy vagyok" lenne a legésszerűbb hozzáállás a saját testsúlyukhoz, hiszen a saját testsúlyuk is genetikailag meghatározott, és csak korlátozottan manipulálható.

A saját test igényeinek érzékelése azt is jelenti, hogy a fáradtságot, a stresszt vagy az unalmat nem evéssel nyomjuk el, hanem alszunk, felszabadulást vagy értelmes tevékenységet keresünk.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com