HOME 1    magyar    HOME 2


Keleti fűszer: gyümölcsös-édes a tüzes-csípősig


A Kelet színes és aromás fűszerei az érzékek fesztiváljára invitálják Önt. Már a 7. században tengerészek hozták el őket hozzánk, a nyugati világba. A középkorban a kolostori konyhákban és a természetgyógyászatban "fénykorukat" élték. Sokukat már jól ismerjük, néhányat még felfedezésre vár. Még az egyszerű lencsét, babot vagy csicseriborsót is finom ízű ételekké varázsolják.

A bors melegít, és jó a hideg lábak és kezek ellen. A bors piperint tartalmaz, egy különleges hatóanyagot, amely csökkenti a lázat és segít az általános megfázásnál.

Sok chili gazdag C-vitaminban és antibakteriális hatású. Csípősségük néha a fájdalomhoz hasonló érzést vált ki, ami a szervezet saját anyagokat szabadít fel, ami ellazulást és megnyugtató meleget hoz.

A szegfűszeg ellazít és segít fejfájás és fogfájás ellen. A szegfűszeg rágcsálása még a makacs szájszagot is megszünteti.

A szegfűszeg, más néven pimento, íze a szegfűszeg, a bors, a fahéj és a szerecsendió keveréke, azaz egyszerre tüzes, édes.

Már Bingeni Szent Hildegard is használta a szerecsendiót depressziós hangulat ellen. Melankolikus betegeinek a szerecsendióval fűszerezett édes tönkölybúza-tekercset ajánlotta.

A muskátli (Macis), a szerecsendió piros maghéja enyhébb és fűszeresebb ízű, és értékesebb is ennél, mert 400 kg muskátlira csak 1 kg muskátli esik.

A fahéj belülről melegít, és állítólag lelki egyensúlyt teremt. Vércukorszint-szabályozó hatását, amellyel a fahéjnak a felnőttkori cukorbetegség ellen megelőző hatása van, már kutatták.

A középkorban a koriandert afrodiziákumnak tartották. Magas illóolaj-tartalma segít a gyomor és a belek rendellenességein, és nyugtató hatással van az idegekre.

A kardamom olyan, mint a koriander. Az illóolajok és az íz megőrzésének legjobb módja, ha közvetlenül a felhasználás előtt kivesszük a magokat a kapszulába zárt kapszulákból, és mozsárban összetörjük őket.

A kurkuma olyan sárga, mint a sáfrány, a legdrágább fűszer. A kurkuma íze a gyömbérre emlékeztet, és serkentő hatással van az emésztésre, valamint a szívre és a keringésre. Ezzel szemben a sáfrány, mint a szerecsendió, támogatja a jó hangulatot.

A gyömbér íze gyümölcsös és fűszeres, és a keleti fűszerek között az "isteni tűznek" tartják. Állítólag egyensúlyba hozza a belső egyensúlytalanságot, és melegítő hatása is van.

A köménynek semmi köze az általunk ismert köményhez. A keleti konyha "vezető fűszere", támogatja az emésztést és serkenti az étvágyat.

A csillagánizs ánizsos jegyet kölcsönöz az ételeknek. Segít a puffadás ellen, enyhíti a köhögési ingereket és köptető hatású.

Szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com