HOME 1    magyar    HOME 2


Jól édes, de nem mindenki számára elviselhető: a laktóz


Akár anyatej - akár tehén-, kecske-, juh- vagy kancatej: a tejcukor (laktóz) mindig felelős a fehér lé édes ízéért. Ráadásul a laktóz emészthető szénhidrát, amely hasznosítható energiát biztosít.

Világszerte azonban a legtöbb ember csecsemőkor után nem tudja megemészteni ezt az értékes cukrot. A laktózérzékenység oka a laktáz enzim hiánya vagy hiánya, amely a vékonybélben a "laktózbontó" funkciót tölti be. Ha nem történik meg a hasító, akkor a laktóz megemészthető, és gyomorfájdalomhoz, puffadáshoz, görcsökhöz és hasmenéshez vezet. Szinte minden afrikai, és ázsiai ember él ezzel a hiányzó enzimmel, Európában a lakosság kb. 3-10%-a.

A laktózhiány a csecsemőkor után a "normális" dolog. Egyfajta genetikai defektusként megőrizte a laktáz enzimet az evolúcióban minden olyan populáció, amely tejelő szarvasmarhát tartott és tejet importált élelmiszerként. Így van ez nálunk is, ahol a laktázhiányt ezért betegségnek tekintik.

De miért termeli a természet ezt a kidolgozott, csak a tejben előforduló luxuscukrot, amely csak a csecsemő vagy a szopós fiatal állat számára emészthető? Azért, hogy a segítségre szoruló újszülöttek számára biztosítsa a táplálékforrást, mert amíg az idősebb testvérek vagy felnőttek nem bírják a laktózt, addig az áhított tejre nem alakulhat ki "ételirigység".

Nyomok

A laktózt sok kekszben és süteményben használják, és az összetevők listáján ki kell jelenteni az édesítésre szánt árukat.
A laktóz a jól savanyított tejtermékekben és a sajtokban tejsavvá alakul át. szerző: Neumann Brigitte

Szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com