HOME 1    magyar    HOME 2


Houdini nem hal meg (novella)


Harald Renner


Karl-Heinz az én bájos bátyám. Tizenhárom éves és gimnáziumba jár. Mindenki nagyszerűnek tartja, csak én nem.

Ő nem tud úgy varázsolni, mint Hildegard néni. De mindenkit úgy átver, hogy sikítanak, és félnek, hogy belevágja a nyelvét vagy felvágja a hasát. Amikor vége az előadásának, és nem fröcsög a vér, és mindenki tapsolt, apu megsimogatja a fejét, és körbe néz a körben, mondván: "Hát nem csodálatos ez a fiú?"

Karl- Heinz borotvapengével varázsol, amikor a kollégák meglátogatják apámat. A trükk a következő: Kinyit egy csomag új pengét. Mindenki láthatja, hogy élesek. Még kartont is lehet vele vágni. Aztán lenyeli a pengéket. Leharap egy fonalat egy fonalcsévéről. Utána lenyeli. Aztán megiszik egy pohár tejet egy húzásra. A borotvapengék mind a cérnához vannak rögzítve, amit kihúz. Megmutatja a nyelvét, hogy mindenki láthassa, hogy nincsenek vágások, és hogy nem vérzik semmi.

A borotvapengés trükkről csak a bátyám mesélt. De nem mondhatom el senkinek, hogy nem nyeli le az éles pengéket. A tompákat veszi a szájába, amelyek szintén fel vannak cérnázva és a fonalas orsóra vannak kötve. Ez középen üreges, és a pengék a cérnával együtt beleilleszkednek. Az éles pengéket nem nyeli le, hanem mindent beleköp a tejbe. Így működik a trükk.

Nem tudom, hogy a trükk annyira érdekli-e a látogatókat, mint amennyire tettetik. A vendégek megveregetik a bátyám vállát, és azt mondják neki, hogy ő egy második Houdini. Biztos azért hízelegnek neki, mert apám a főnökük. Apám arca széles mosolyra húzódik, amikor valami ilyen szépet mondanak Karl-Heinzről.

A múlt hónapban moziba mentünk az egész családdal. Egy régi filmet néztünk. A címe "Houdini, a varieté királya" volt. Azután mindig a filmről álmodtam. Olyan hátborzongató volt, ahogy a híres szabadulóművész leláncolt fejjel lógott a víztartályban. Nem tudta kiszabadítani magát, mert a vakbele szétrepedt. A tűzoltók betörték az akvárium üvegét. De akkor már nem tudta túlélni a lehetetlent. A hírhedt szabadulóművész eszméletét vesztette és később meghalt.

Hildegard néném nem tud olyan trükköket bemutatni, mint Karl-Heinz. De ő egy varázsló boszorkány, és tudja, hogyan kell varázsolni. Eladó a sarki játékboltban. Amikor ránéz a fotóinkra, becsukja a szemét, és hátborzongató varázslatos történeteket kreál. Ezek nem olyan ijesztőek, mint a borotvapengés trükk. Inkább olyanok, mint a tündérmesék, ahol minden happy enddel végződik.

Egy hónappal ezelőtt a szivaros dobozomban találtam meg a megharapott alma képét. Az aranyhörcsögöm, Fifi fotói mellett. Hildegard néni sokáig nézegette a képet. Aztán megsimogatta a mutatóujjával, és azt mondta, hogy varázsolni tud a varázsalmával. Azt mondta, hogy a gonosz varázslatokat csak gonosz szellemek, járványok vagy az útközbeni szerencsétlenségek ellen használják.

Kettévágta az almát. Aztán friss mentát vett a kertből. Mindkét alma felét beledörzsölte. Ezután hangosan ki kellett mondanom, hogy mit szeretnék elűzni. Kíváncsi voltam, mi a legfontosabb. Mondtam neki, hogy azt kívánom, hogy Fifi ne másszon fel többé a függönyre. Olyan gyorsan felmászik. Ha nem veszi észre, máris elkezdte a kalandját. Néhány perc múlva a hörcsögöm a függöny tetejéről a földre esik. Egyszer még baja eshet neki. Azt sem akarom, hogy Karl-Heinz összekeverje a borotvapengéket, és lenyelje az éleseket. Ez volt a második varázslatom. A harmadik, amit szerettem volna, hogy ne álmodjon többé Houdiniről éjszakánként.

Inkább a piros távirányítós autóról álmodnék. Ez egy régi Borgward Isabella. Egy hónappal ezelőtt a játékautó Hildegard néni boltjának kirakatában állt. Most eltűnt. Annyira szerettem volna a Borgwardot a születésnapomra. Miután befejeztem a varázsigéket, a nagynéném egy kis nyársra faragott egy gyufát mindkét végén. Azzal újra összekötötte az alma felét. Aztán egy zöld szalagot tekert az alma köré. A gyümölcsöt egy olyan helyre kellett elásnom, amit csak én ismertem. A varázslat addig nem lépett életbe, amíg a varázsalma meg nem bomlott.

A varázslat jól működik. Többé nem álmodom Houdiniről. Fifi még mindig felmászik a függönyön, de most már jól érzem magam, amikor ez történik. Karl-Heinz nem nyeli le az éles borotvapengéket, hanem mindent a tejbe köp, ahogy kell.

Ma van a nyolcadik születésnapom. Az ajándékasztalomon ott áll a piros Borgward Isabella távirányítóval. Senki másnak nincs az osztályban, mert Borgwardok már nem léteznek. Karl-Heinz úgy robbant, mint Napóleon. Azt mondja, hülyeség az almát eltemetni. Jobb lenne megenni őket. Szerintem egyáltalán nem hülyeség. Mert most már tudom, hogy tudsz varázsolni trükkök és baromságok nélkül is. De csak akkor, ha varázsló boszorkány vagy...

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com