HOME 1    magyar    HOME 2


Hop smart!


"Egyszerű, mint a pite - egyél jobban. Több testmozgást" programokat tartalmaz a túlsúlyos gyermekek számára. Az elegendő mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás minden gyermek számára fontos: a kicsik a testmozgás és az érzékelés révén, minden érzékszervükkel tanulnak és tapasztalják meg önmagukat és a világot, amelyben élnek.

Például a szem és a kéz meglehetősen bonyolult, később az íráshoz szükséges koordinációjával csak akkor tudnak megbirkózni, ha intenzív mozgásélményekben van részük. Gyermekeinknek tehát egyszerre van szükségük több mozgásra és jobb táplálkozásra - két olyan igény, amelyet a szó legszorosabb értelmében kielégíthetnénk, ha egyszerűen csak több teret adnánk természetes mozgás-, felfedező- és felfedezési vágyuknak.

A gyerekek nem kis felnőttek

A gyerekeknek "szabad" játékidőre van szükségük a társaikkal való hancúrozáshoz, mászkáláshoz, labdázáshoz és ugrálós játékokhoz - nyáron inkább a szabadban játszanak. Mintha maguktól tanulnának meg beilleszkedni egy csoportba. Kipróbálhatják képességeik határait, megtapasztalhatják a gravitációt és az egyensúlyt a saját testükön, és így bizalmat szerezhetnek a testük képességei iránt.

Tapasztalják meg az ételt és az italt

Ami a mozgásra vonatkozik, az az ételekre is érvényes: Megkóstolni, hogy mi milyen ízű, felfedezni, hogy mikor csillapodik az éhség és a szomjúság, együtt megélni a rendszeres étkezéseket és gyakorlatilag segíteni az elkészítésükben ezek nem látványos, de sikeres intézkedések. Játékosan, könnyedén stabilizálják gyermekeink étkezési magatartását és testsúlyát. Lényeges az is, hogy lehetővé tegyük annak megtapasztalását, hogy honnan származik az étel, például megnézzük, hogyan nőnek fel a zöldségek és gyümölcsök a saját kertünkben, meglátogatunk farmokat, vagy betekintünk egy pékség vagy hentesüzlet kulisszái mögé.

A "több" több

"A gyerekeket és az órákat nem szabad felhúzni. Engedni is kell őket" - elmélkedett Jean Paul (1763-1825) frankfurti pedagógus és költő. Ha tehát több időt hagyunk gyermekeinknek a felfedezés és a mozgás iránti eredeti késztetésükre, és ha a jó ételek és italok közösségi élvezetét biztosítjuk számukra, egészséges testi és szellemi fejlődésükhöz nem lesz szükség sem kifinomult terápiás programokra, sem speciális gyermekétkeztetésre.

Futás, mászás, ugrálás...

- ez szórakozás, és jó kedvre derít. Ezernyi egyszerű játékötlet létezik, sokukat generációról generációra adták tovább. Népszerűek a mindenféle labdajátékok, akár egyedül, akár párban vagy csoportban, és a horgászjátékok - pl. a varázsfa: Minden gyermek fut. Egy gyermek a fogó. Amint megérintett egy másik gyermeket, az gyökeret ereszt, mint egy fa. Bármelyik másik gyermek, akit még nem fogtak el, a tenyerével megérintve kiszabadíthatja a gyermeket, így a gyermek tovább futhat, újra elkaphatják, vagy más gyermekeket szabadíthatnak ki a varázsfa színpadáról.

Kötélugrás: Erős kötélre van szükség, amelynek hossza mindkét oldalon a hónalj alá ér, ha a lábaddal a középső részen állsz. Készen állunk az indulásra: A kötél egyik végét mindkét kezünkben lóbáljuk, a kötelet pedig a fejünk fölött hátulról előre. Amint újra földet ér, vagy mindkét lábaddal egyszerre ugorj, vagy fuss át rajta, lendítsd, ugorj, lendítsd, ugorj egyszerre - és ne add fel, ha nem sikerül az elején. Az ugrókötelezés ugrálókötelezés elősegíti a motorikus képességeket, az állóképességet és a koncentrációt. Menny és pokol a neve az egyik legrégebbi ugrálós játéknak, amely számos változatot ismer. Csak egy forgalomtól mentes helyre van szükséged, ahol vagy krétával vagy festőkővel aszfaltra, vagy földbe vagy homokba mártott botokkal és egy kis kővel felfested az ugródobozokat. Itt is vagyunk: Dobd a követ az első dobozba, és utána ugrálj, a lábaddal tolva a követ egy dobozzal tovább. Így megy tovább az utolsó előtti dobozig - a pokolig, amelyet át kell ugrani, hogy az utolsó mennyországba jussunk. Mi történik, ha ez nem sikerül, és ennek az izgalmas ugrálós játéknak különböző változatait is megtalálja az interneten.

Szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com