HOME 1    magyar    HOME 2


A koleszterin ellenére és koleszterinnel: felmentés a tojás és a vaj számára


Aki eddig csak rossz lelkiismerettel, vagy "egészségügyi okokból" engedett a reggeli tojásnak, rántottának vagy spenótos tükörtojásnak, annak megadatott a felmentés: napi egy tojás nem növeli a koleszterinszintet! És a mellőzés sem hagyja cserben!

Bizonyított
De a felismerés nem is olyan új. A Nurses' Health Study, az eddigi legnagyobb és leghosszabb ideig tartó amerikai táplálkozási vizsgálat eredménye, amelyben több mint 100 000 felnőtt résztvevő vett részt. A bostoni Harvard Egyetem kutatói már 1999-ben beszámoltak a JAMA neves tudományos folyóiratban arról, hogy napi egy tojásnál többel sem tudom növelni a koleszterinszintet.

Értékes
A tyúktojás értékes élelmiszer, kiváló minőségű fehérje-ásványi anyagokat és létfontosságú zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz. Három burgonya és egy tojás kombinálása például elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt teljes napi fehérjeszükségletét fedezze. A keményre főtt tojás a szendvics mellé pedig szintén értékes kiegészítője a menünek. Még a vaj sem befolyásolja a koleszterinszintet, akár kenhető zsiradékként, akár az étel lekerekítésére adjuk hozzá!

Fontos tények röviden
A koleszterin létfontosságú a sejtfalak felépítéséhez, az olyan szabályozó anyagokhoz, mint a hormonok és az epesavak, és maga a máj is termeli.

A csecsemőknek és a kisgyermekeknek nagy mennyiségű táplálékkoleszterinre van szükségük az agy és az idegszövet fejlődéséhez. Az anyatej után a tojássárgája, a vaj és a tejszín kiváló zsírforrások a szükséglet kielégítésére.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com