HOME 1    magyar    HOME 2


Vezetés idős korban


Laura Gosemann


Mikor kell bevonni a jogosítványt?

Az időskorúak vezetése mindig vita tárgya. Veszélyeztetheti mind a vezetőket, mind a környezetükben élőket, ugyanakkor az idősek nem akarnak lemondani mobilitásukról és önrendelkezésükről. De bár a tanulmányok azt mutatják, hogy 75 éves kor felett nő a balesetek kockázata, mégsem vonhatják be általánosságban a vezetői engedélyt. Az alábbi cikk azt mutatja be, hogyan lehet megelőzni a közlekedési baleseteket. Németországban élethosszig tartó vezetői engedélyt adnak ki. A szomszédos országokban azonban más szabályok érvényesek. A spanyol sofőröknek például 45 éves koruktól tízévente, 70 éves koruktól pedig két év múlva is vezetési alkalmassági vizsgát kell tenniük. Svájcban is kötelező minden második évben egy ilyen tesztet bemutatni a háziorvosnak.

Emiatt a vezetői engedélyek korhatárát követelő hangok. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) 2015-ös baleseti adatai szerint a 65 és 74 év közötti autóvezetők mintegy 61 százaléka okozott saját maga balesetet. Ha 18 és 24 év közötti fiatal felnőttek vezették az autót, az esetek 65 százalékában ők voltak a hibásak. A legmagasabb értéket azonban a 75 év feletti sofőrök mutatták, akik az esetek 75 százalékában maguk okozták a balesetet.

Ha ezeket az adatokat nézzük, az idősebbek azonban ritkábban vezetnek autót, és ezért abszolút értékben kevesebb balesetet okoznak, mint a tapasztalatlanok dit korlátozza az információk befogadásának és feldolgozásának képességét összetett helyzetekbenl korlátok az időskorbanl

Elvileg nem tagadható, hogy az öregedés bizonyos funkcionális károsodásokkal jár, amelyek a közúti közlekedést is érintik. Olyan fontos paraméterek, mint a látásélesség, a hallás és a reakcióidő csökkennek. Emellett az összetett helyzetekben az információ befogadásának és feldolgozásának képessége is korlátozott. Az ilyen károsodásokat gyakran úgy kompenzálják, hogy az idősek lassabban és nem a csúcsforgalom idején vezetnek, elkerülik az ismeretlen útvonalakat, valamint éjszaka és rossz időjárás esetén vezetnek. Ezért az időseket érintő baleseteket ritkán a gyorshajtás, az ittas vezetés vagy a merész előzési manőverek okozzák, hanem az elsőbbségadás, a tolatás, a kanyarodás vagy a kanyarodás során.

Bár a magas életkor nem minden esetben akadályozza a vezetést - természetesen vannak 80 évesek is, akik "makkegészségesek" -, az időseknek az életkori hatások mellett nem utolsósorban a gyógyszerek hatásait is figyelembe kell venniük. Bizonyos betegségek vagy gyógyszerek ugyanis korlátozhatják az észlelő- és reagáló képességet.

A vezetői engedély kényszerű leadása

Itt. gyakran csak egy baleset okozása után adják le a vezetői engedélyt. Mert a balesetet okozó idős ember maga is megdöbbent, és a jövőben meg akarja előzni a hasonló helyzetet azzal, hogy nem ül újra volán mögé. Vagy zavartnak és koncentrálatlannak tűnik a rendőrséggel való beszélgetés során. Ilyenkor értesítik a közúti közlekedési hatóságot, hogy aztán a közlekedéspszichológusok és orvosok ellenőrizhessék az érintett személy pszicho-funkcionális képességeit. Ha az eredmény negatív, a vezetői engedélyt végül bevonják.

A balesetek megelőzése

Az idősebb közlekedők számára ma már különböző szemináriumok léteznek. A Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) például a "Sicher mobil" program keretében idősek otthonaiban, felnőttképzési központokban vagy klubokban nyújt tájékoztatást minden fontos közlekedési kérdésről. Az ADAC is kínál idősek számára többórás tanfolyamot, amelyen a járművek viselkedését ismertetik határhelyzetekben.

A TÜV-nál önkéntes alapon, díj ellenében lehet elvégezni az idősebb közlekedők teljesítményellenőrzését. Mivel azonban az idősebb korban történő vezetést még mindig nagyon negatívan ítélik meg, továbbra is ritka, hogy az idősek önkéntesen vizsgáztatják magukat, különösen, ha ez valamennyibe kerül. Ezért gondolkodásmódbeli változásra lenne szükség, hogy az önkéntes vizsgálat magától értetődővé váljon.

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com