HOME 1    magyar    HOME 2


A csirkeleves ereje


Miért van sokszor csak a meleg folyadékra van kedvünk megfázáskor

Senki sem immunis a köhögésre, a megfázásra és a rekedtségre. Több mint 200 különböző vírus okoz megfázást. Szinte mindenhol ott nyüzsögnek, és bárkit elkaphatnak, akinek a védekezőképessége nem tud védekezni. Az alulhűlés önmagában nem okozza az első torokkaparást.

De akit "elkapott" egy fertőzés, az megfagy és reszket. Ha megfázunk, ahogy a neve is mondja, fázunk - még a fűtött szobában is. Egyre nagyobb szükség van a nyugalomra, a meleg szobára és a forró italokra.

Az orvostudomány eddig nem talált hatékony módszert a megfázás időtartamának lerövidítésére. A megfázás kigyógyítása, ahogy a mondás tartja, egy hétig tart orvossal és hét napig nélküle. A tünetek enyhíthetők, és a szervezet saját védekező reakcióit lehet támogatni. Az egyik ilyen reakció első pillantásra paradoxnak tűnik, mert "gyengévé" tesz bennünket: Ez az étvágytalanság. Ez azért következik be, mert a szervezet ki akarja éheztetni a vírusokat. Ez az oka annak is, hogy elzárja a tápanyagokat már a vérben vannak. A tudomány ezt a jelenséget "táplálkozási immunitásnak" nevezi. Ez már az egyszerű megfázásnál is bebizonyosodik. Egy norvégiai vizsgálat kimutatta, hogy megfázáskor például az ásványi vas egy része a vérből a szervezet vasraktáraiba kerül. A megfázás, amelynek szüksége van erre az ásványi anyagra a szaporodáshoz, nem jut oda.

Számos hagyományos házi gyógymód támogatja ezt a stratégiát. Azzal kezdik, hogy sok forró teát nyelnek le olyan gyógynövényekből, mint a zsálya, a kakukkfű vagy a rozmaring, amelyek kevés tápanyagot szolgáltatnak, és fertőtlenítő vagy nyálkaoldó hatásúak is - és rátérnek a főtt csirkelevesre, amelynek receptjét a szomszédban találják. Forrón kanalazva lehetővé teszi, hogy az orrnyálkahártya megduzzadjon, és az orrváladék jobban lefolyjon. Az immunrendszert is aktiválja. Amerikai kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk - de egyelőre csak kémcsőben -, hogy befolyásolja a fehérvérsejtek képződését, és így enyhíti a megfázás tüneteit. A csirkelevesnek van még egy előnye: a marha- vagy sertésleveshez képest kevesebb ásványi anyagot, kevesebb vasat tartalmaz. A baromfihúsban csak feleannyi van, mint a marha- vagy sertésleves húsában.

A "kevesebb" tápanyag tehát néha "több" is lehet. A szervezetnek ezt az igényét komolyan akarja venni, megfázás esetén. Ilyenkor a megfázás hamarosan elmúlik - és az egészséges étvágy minden más finomságra visszanyeri önmagát.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com