HOME 1    magyar    HOME 2


Kevesebb penészgomba a bio gabonafélékben


A nedves nyarak különleges problémákat okoznak a malmoknak és a pékeknek: a teljes kiőrlésű gabonaföldeket, a búzát, a rozst és a kukoricát a Fusarium fertőzi. Ezek olyan penészgombák, amelyek a gabonaszemekbe juttatják a toxinjaikat. Az élelmiszerekkel együtt fogyasztva sejtkárosító hatásúak lehetnek, és károsíthatják az immunrendszert. A csecsemők és a megzavart immunrendszerrel rendelkező emberek veszélyeztetettek.

Különös problémákkal szembesíti a növénytermesztést a gabonaföldek visszatérő Fusarium-fertőzése. A gombamérgek ellen eddig nem léteznek hatékony növényvédő szerek.

A fogyasztó számára árulkodó, hogy sem ízlelni, sem látni, sem szagolni nem tudja az élelmiszerekben, például a kenyérben előforduló kis mennyiségű gombamérget. A feldolgozással a gombamérgek tartalma csökkenthető, de nem semmisíthető meg.

A Hohenheimi Egyetem tanulmánya most eligazodási segítséget nyújt. A Dél-Németországban vett hatvan gabonaminta közül a hagyományos gabonafélékben magasabb volt a nemkívánatos Fusarium-toxinok tartalma, mint a bio gabonafélékben.

A biotermékek használata a teljes kiőrlésű lisztek kedvelőinek azért érdemes, mert a gabonák vagy a teljes kiőrlésű liszt több Fusarium-mérget tartalmaz, mint a fehér liszt. Ha a teljes élelmiszerláncot nézzük, akkor is a biofehér lisztek győznek, mert a gabona maradék összetevői az állati takarmányba - vagy az emberi fogyasztásra szánt búzakorpa-kivonatokba - kerülnek, és így valamikor visszakerülnek a fogyasztó tányérjára.

Tippek
A kenyeret mindig szárazon és szellősen tárolja.

Hetente egyszer mossa ki a kenyértartályt ecetes vízzel.
A nedves, meleg időjárás elősegíti a penészesedés kialakulását.

A penészes szeletelt kenyeret mindenképpen ki kell dobni
A kenyérkenyéren kialakult penészesedés nagy felületen kivágható, és a kenyér maradékát még fogyaszthatjuk.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com