HOME 1    magyar    HOME 2


Angol reggeli - mennyei étkezés


A híres brit író, William Somerset Maugham (1874-1965) szokta mondani: "Ha Angliában akarsz enni, naponta háromszor reggelizz.

A mai táplálkozási felfogás szerint egy tipikus angol reggeli három étkezésre osztható. A tipikus porridge, egy meleg zabtál, mellé ropogós pirítós jár keserédes narancslekvárral és fűszeres teával, továbbá sárgája lágy tükörtojás szalonnával, sült bab, ujjnyi hosszú kolbász és grillezett paradicsom.

Ez a bőséges étkezés abból az időből származik, amikor az embereknek a nehéz fizikai munkához sok élelmi energiára volt szükségük. A legtöbbjük számára azonban a buja bőség inkább megfelelt a kívánságnak, mint a valóságnak: örültek, hogy egyáltalán valami laktatót kaptak reggel a gyomrukba. Ez az eredeti igény ma is erénnyé válhat számunkra, ha a kínálat mennyiségéből azokat az ételeket választjuk ki, amelyek barátságosan készítik fel gyomrunkat az új napra. Ez aztán megfelel még a Breakfast (angolul reggeli), az éjszakai pihenés utáni chamfer törés eszméinek is.

Akinek reggel kevés az étvágya, az beéri teával, esetleg vajas pirítóssal, finom lekvárral kiegészítve. Ez nem megterhelő, és a legjobb módon serkenti újra a kedélyeket. A tea biztosítja az élénkítő teain-t, amely azonos a kávéban lévő koffeinnel, az édes pirítós pedig mindent megad az agynak, ami a jó közérzetet keltő szerotonin hormon termeléséhez szükséges.

Viktória királynő (1819-1901) már csak keserű narancsból készült narancslekvárral készült pirítóst evett a tea mellé. A ma is népszerű lekvár annak köszönhető, hogy édes narancsok helyett ezeket a keserű és nyers, ehetetlen gyümölcsöket szállították tévesen Sevillából Skóciába. Ahelyett, hogy visszautasította volna őket, a kereskedő leleményes felesége kitalálta, hogy lekvárt főz az étvágygerjesztő és emésztést elősegítő gyümölcsökből.

A meleg kása különösen a fagyos természetűeknek segít. Egy adag őrölt zabot, zabpelyhet este kétszeres mennyiségű vízben és egy csipetnyi sóban áztatnak, reggel egyszer felforralják, és tejjel vagy tejszínnel tálalják. Nincs még egy olyan emészthető gabona, mint a zab. Magas vitamin-, ásványi anyag- és növényi olajtartalma miatt minden szempontból értékes tápanyagforrás. Vidámító anyagokat, úgynevezett "ébresztő kandallókat" tartalmaz, amelyek elősegítik az ember tettre való késztetését, amit a népi bölcsesség is bizonyít: "Szúrja a zabot!".

Ha étvágya reggelente a kiadós ételekre összpontosul, az angol reggeliben mindent megtalál, amire szíve vágyik. Vagy két étkezést kombinál: A brunch, a reggeli és az ebéd szóösszetétele, sokak kedvenc szokása lett már régóta, hétvégén - vendégekkel. Ünnepelni is lehet, ahogy azt Johanna Schopenhauer (1766-1839, német írónő és Arthur Schopenhauer német filozófus édesanyja) már 1808-ban megfigyelte a szigeten: "Minden ünnepélyes nyugalommal történik, amit az angolok szeretnek az étkezéseiknek adni, mert nem lehet más gondolatuk, mint az élvezet".

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com