HOME 1    magyar    HOME 2


Csontkemény gyermekeledel tejjel


Szinte minden gyerek szereti a tejet, különösen a tehéntejet. Még a neurodermitiszes gyermekek is ihatnak tejet, ha nem észleltek tejallergiát. A berlini Charité bőrgyógyászai megállapították, hogy a neurodermitiszreakciók 3%-a a tej miatt alakul ki, de a bőrreakcióval küzdő gyermekek több mint 90%-a elővigyázatosságból nem kap tejet.

Figyelmeztetnek arra, hogy a szülők aggodalma miatt a növekedési időszakban fontos élelmiszertől fosztanák meg a gyerekeket. Ha a tehéntejallergia igazolódik, a kecsketej vagy az abból készült termékek jelentik a legjobb alternatívát.

Több mint bébiétel
Régebben a tejet csak a csecsemőknek szánták. A történelem során azonban azokban a népességekben, amelyek háziállatként juhot, kecskét vagy tehenet tartottak, az emberi vékonybél a legtöbb embernél megőrizte a tej megemésztésének képességét is. Ez a mi kultúránkra is érvényes. Nem csoda, hiszen a tej értékes fehérjét, emészthető zsírokat, jó minőségű laktózt, vitaminok és ásványi anyagok egész sorát, mindenekelőtt a csontképzéshez szükséges kalciumot biztosítja.

A semmiből építkezve
Az, hogy a gyerekek csontjai stabilak legyenek, nemcsak a gyermeki tombolás és hancúrozás miatt fontos, hanem a kornak megfelelő fontos egészségmegőrző intézkedés. Mint minden más szövet, a csontszövet is épül és bomlik. Az élet első három évtizedében a felépítő folyamatok dominálnak, utána a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A szervezet csontstabilizáló tápanyagokkal való ellátása gyermek- és serdülőkorban tehát meghatározza a csontok szilárdságát az élet későbbi évtizedeiben.

Nincs sovány tej
Ahhoz, hogy a tejből származó kalcium beépüljön a csontokba, elegendő D-vitaminra van szükség. Ezt játék közben vagy a friss levegőn való kint tartózkodás során a napsugárzásnak köszönhetően a bőrben is meg tudja képezni. A tejzsír is értékes D-vitamin-forrás, a növekedési szakaszban fontos másik vitamin, az A-vitamin is megbújik benne. Ezért a gyerekeknek mindig teljes tejet kell inniuk, vagy teljes tejből készült joghurtot vagy teljes zsírtartalmú sajtot kell enniük. Ekkor a kalcium és a zsírban oldódó vitaminok ellátottsága a tejen keresztül kiváló.

A szerző: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com