HOME 1    magyar    HOME 2


Kiegyensúlyozott táplálkozás

Egészséges az, ami jó ízű és jól esik. Lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás ilyen egyszerű?

Elvileg igen, ha egyszer felfedezte, hogy milyen táplálkozás szolgálja a saját szervezetét. Az, hogy az egyik a salátás tányérokat, a másik a zöldséglevest, a harmadik a kevés zöldséget és több krumplit, a negyedik pedig egyáltalán nem eszik húst, de az ötödik szereti a szeletet vagy a májas-kolbászos kenyeret, nem csak táplálkozási nevelés kérdése, hanem a bölcsőnkbe is belekerült.

A molekuláris biológusok az egyes folyamatok információinak megfejtésével vizsgálják ezt a jelenséget. Már régen felfedezték, hogy az emésztési és anyagcsere-folyamatok szabályozása emberről emberre hasonló, de mégis különböző. "Polimorfizmus" a szakkifejezés arra, hogy például egy szendvicsdarabot az egyik emberben másképp emészt meg, mint a másikban, mert más az örökletes tulajdonsága. Tudományos szinten kifejti, hogy "mindenki számára megfelelő táplálkozás" nem létezhet.

A modern kutatók tehát megerősítik a már ősi megfigyeléseket. Minden kultúrában léteznek az úgynevezett "alkotmányos tanítások", amelyek a testfelépítésből és a temperamentumból következtetnek a táplálkozási szükségletekre. Az ájurvéda például egy indiai tanítás, amely megkülönbözteti a tűztípust, a levegőtípust és a földtípust. Ernst Kretschmer (1888-1964) sváb pszichiáter Athletic, Leptosom, Pykniker konstitúciós típusai nagyon hasonlítanak rá.

A tűztípus vagy atléta tehát szívesen eszik nyers tányérokat, kiadós ételeket és szemes kenyeret. A levesek, finom kenyér és könnyű ételek sokkal jobban jönnek a levegő típusnak vagy leptoszómásnak, magas lövésűnek, soványnak, míg a föld típusnak vagy piknikus ínyencnek szembe kell néznie azzal a felelősséggel, hogy nem engedi túlságosan elszabadulni az elhízásra való hajlamát, de nem is adja meg magát annak a hamis elvárásnak, hogy karcsú akar lenni.

Ezek az alkattípusok - amelyeknek szinte mindig csak az ember felel meg - megerősítenek abban, hogy fontos a felelősségvállalás, és hogy saját magunk fedezzük fel, hogy mely ételek testet, szellemet és lelket tesznek egészségessé és tartanak egészségessé. Ehhez értékes alapot jelent a jó minőségű, szezonálisan és regionálisan tájékozódó, tápláló élelmiszerek választéka.

A szerző: K: Brigitte Neumann

Impresszum     Adatvédelmi dátum     Fotók: www.pixabay.com