HOME 1    ελληνικά    HOME 2


Η πραγματικά καλή γεύση βρίσκεται στη γλώσσα


Υπερβολικό βάρος μέσω ενισχυτών γεύσης & Co.


Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας είναι σαν φύλακες που ελέγχουν την είσοδο των τροφίμων στο σώμα μας. Εντοπίζουν αν αυτό που τρώμε είναι εύπεπτο, αναλύουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μεταβιβάζουν αυτές τις πληροφορίες στο πεπτικό σύστημα.

Έτσι, ο μεταβολισμός μας προσαρμόζεται ήδη για να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη γεύση.

Προκειμένου να μην ερεθίσουμε αυτές τις ζωτικές διαδικασίες, είναι σημαντικό να παρέχουμε στον οργανισμό τρόφιμα που είναι αληθινά, δηλαδή που εκπληρώνουν αυτό που υπόσχεται η γεύση τους με τη θρεπτική τους αξία.

Η μπουκιά σε ένα βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί καλυμμένο με ώριμο Emmentaler και σταφύλια δημιουργεί μια τέτοια γευστική εμπειρία: ώστε οι υδατάνθρακες του ψωμιού να ανακαλυφθούν από τις γευστικές θηλές για γλυκά, ένα πεπτικό ένζυμο του σάλιου βοηθά στη διάσπαση του αμύλου σε ζάχαρη. Ωστόσο, το ψωμί πρέπει να μασιέται καλά, επειδή το ένζυμο χρειάζεται χρόνο για τη "δουλειά" του.

Ειδικοί αισθητήρες λίπους αναφέρουν το λίπος από το βούτυρο. Τα ημιλιπαρά προϊόντα έχουν εδώ ενοχλητική επίδραση, επειδή ο μεταβολισμός προσαρμόζεται στο λίπος, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να επεξεργαστεί μόνο ένα μέρος αυτού που προκαλεί την απαίτηση του υπόλοιπου.

Η γευστική αίσθηση "umami" χειρίζεται την πρωτεΐνη. "Πηδάει" πάνω στις μικρές ποσότητες γλουταμινικού, το δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης που υπάρχει στο τυρί, το οποίο συμβάλλει στη στρογγυλοποίηση της γεύσης και σε μεγαλύτερη πληρότητα της γεύσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο σε αυτόν τον φυσικό συνδυασμό.

Οι γευστικοί κάλυκες για τα αλμυρά τρόφιμα είναι πολύ ευέλικτοι. Ανακαλύπτετε το αλάτι και αποφασίζετε αν η μπουκιά είναι σωστή, πολύ χαλαρή ή πολύ αλατισμένη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του οργανισμού σας σε αλάτι. Αντιλαμβάνεται ως ευχάριστη την οξύτητα των φρούτων των σταφυλιών και στρογγυλεύει τη γεύση. Για να τονωθεί η πικρή γεύση, το τυροψωμί θα μπορούσε επίσης να γαρνιριστεί με ένα φύλλο ραδίκι. Οι πικρές του ουσίες προάγουν την πέψη.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις πικρές ουσίες. Για τους προγόνους μας αυτή η αντίληψη της γεύσης ήταν καθοριστική ακόμη και για να μην φάνε κάτι, επειδή τα πικρά φυτά ήταν συχνά και δηλητηριώδη. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσε η επιλογή των τροφίμων από αρχαιοτάτων χρόνων.

Αν όμως - σε αντίθεση με το τυρί και το ψωμί - η γεύση και η θρεπτική αξία δεν βρίσκονται πλέον σε αρμονία, αυτό δημιουργεί σύγχυση που μπορεί να διαταράξει την πείνα και τον κορεσμό και τα κιλά να ανέβουν. Τέτοιου είδους γευστικοί χειρισμοί γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι με πολλά τελικά προϊόντα. Κυμαίνονται από την άφθονη χρήση βελτιωτικών γεύσης μέχρι την προσθήκη αναστολέων πικρής γεύσης. Ο γενικός στόχος είναι η αλλαγή της αρχικής γεύσης, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν τα προϊόντα.

Αυτό δεν είναι μόνο άγευστο με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά και επικίνδυνο. Εάν δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποφασίζουμε με τη γλώσσα μας αν μας αρέσει ένα τρόφιμο ή αν είναι καλό για εμάς, θα χάσουν τον ζωτικό εισερχόμενο έλεγχο των γευστικών κάλυκων.

Όσοι θέλουν να προστατευτούν από αυτό μπορούν ακόμη και να το απολαύσουν - με καλά τρόφιμα των οποίων οι διατροφικές αξίες κρατούν αυτό που υπόσχεται η γεύση τους.

Συγγραφέας: Α: Brigitte NeumannΕκτύπωση          Απόρρητο δεδομένων          Εικόνες: pixabay.com