HOME 1    ελληνικά    HOME 2


Αλλαγή βάρδιας (διήγημα)

Brigitte Neumann


Καθώς έπλενε τα χέρια της, το μεγάλο ρολόι πάνω από τη βαριά λευκή πόρτα δίπλα στο νεροχύτη έδειχνε τέσσερις και μισή. Το πρώτο φως της αυγής έπεφτε μέσα από το μισάνοιχτο παράθυρο στην άλλη πλευρά του δωματίου. Πήρε τη σκληρή φωτεινή δέσμη από το έντονο φως των λυχνιών νέον στα δικτυωτά κουτιά κάτω από το ψηλό ταβάνι. Τίποτα δεν στόλιζε αυτό το δωμάτιο, το οποίο ήταν στρωμένο ψηλά μέχρι το ταβάνι με φωτεινά πλακάκια.

Κάθε γωνία έλαμπε καθαρή και αποστειρωμένη, κανένα αντικείμενο χωρίς σταθερή θέση και λογική λειτουργία.

Απόψε η Ρεμπέκα είχε παλέψει για άλλη μια φορά με την ψυχρή λειτουργικότητα και την τελειότητα αυτού του δωματίου. Ακόμα φοβόταν τις νύχτες σαν κι αυτή. Είχαν καταλάβει και τα τέσσερα κρεβάτια. Κάθε γυναίκα που γεννούσε είχε προβλήματα με αυτή την αρχαία αίθουσα τοκετού, η οποία δεν προσέφερε καμία ιδιωτικότητα εκτός από την ιδιωτικότητα των ισπανικών τοίχων ανάμεσα στα κρεβάτια. Αλλά την ήξεραν για τον επαγγελματισμό της. Τέτοιες νύχτες έδειχνε επίσης τον εαυτό της αφιερώνοντας πλήρη προσοχή σε κάθε άτομο και παρακινώντας το να συγκεντρωθεί μόνο στον εαυτό του.

Ένας περίμενε ακόμα. Ήταν εκεί χθες το βράδυ και είχε μείνει όλη τη νύχτα - μέχρι να είναι έτοιμοι οι άλλοι. Αμέτρητοι πόνοι εργασίας είχαν έρθει και είχαν περάσει. Αλλά ο τράχηλός της δεν άνοιγε και δεν ήθελε να ανοίξει.

Η μαία στέγνωσε τα χέρια της. Το κρύο νερό που μόλις έτρεξε πάνω στους πήχεις της είχε διαλύσει την κούραση. Η Ρεμπέκα κοίταξε στον καθρέφτη και μάταια αφαίρεσε μια ατίθαση τούφα μαλλιών από το μέτωπό της. Σε μιάμιση ώρα θα ερχόταν ένας συνάδελφος και θα τις αντικαθιστούσε. Πλησίασε τη μητέρα, η οποία καθόταν σε μια χοντρή πράσινη μπάλα μπροστά στο κρεβάτι, στήριξε την πλάτη της με τα χέρια της, κύκλωσε τη λεκάνη της και κοίταξε έξω από το παράθυρο.

Η νεαρή γυναίκα γύρισε, "Τώρα είναι έτοιμη", σκέφτηκε η Ρεμπέκα. Παρακολουθούσε καθώς έπαιρνε τα χέρια της από την πλάτη της και τα άπλωνε στην παχιά, στρογγυλή κοιλιά της, σαν να ήθελε να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο μικρό αγέννητο πλάσμα. Μια νέα σύσπαση ταρακούνησε τη γυναίκα. Ανέπνευσε βαθιά μέσα στην κοιλιά της, όπως είχε μάθει, και προσπάθησε να χαμογελάσει στη μαία μέσα από τις συσπάσεις. Ήταν απλώς μια σπασμωδική προσπάθεια. Τώρα κατέρρευσε ο τέλειος αυτοέλεγχος της, με τον οποίο είχε τον έλεγχο όλη τη νύχτα.

"Χαλάρωσε", είπε η μαία με απαλή φωνή, "χαλάρωσε. Μην χαμογελάτε. Χαλάρωσε. Όλοι οι μύες του προσώπου να χαλαρώσουν. Ρίξτε το κάτω σαγόνι. Κοιτάξτε σαν ηλίθιο πρόβατο". Η γυναίκα αναγκάστηκε να γελάσει. Οι συσπάσεις είχαν υποχωρήσει. Αλλά ακολούθησε η επόμενη - με την ίδια ένταση. Η Ρεβέκκα μπήκε πίσω από τη γυναίκα και έβαλε τα χέρια της στο σταυρό της. Έβαλε την πίεση και τη θερμότητα ενάντια στον πόνο. Ανάμεσα στα πόδια της γυναίκας που γεννούσε, μια ζεστή ανάβλυση ξεχύθηκε. Τα νερά της έσπασαν. Οι συσπάσεις έγιναν ακόμα πιο άγριες και έρχονταν σε όλο και μικρότερα διαστήματα. Η μαία τη βοήθησε να ανέβει στο κρεβάτι, έβαλε ένα χοντρό μαξιλάρι στην πλάτη της και τράβηξε ένα κοντάρι στο οποίο μπορούσε να κρεμαστεί.

Ήξερε ότι η γυναίκα που γεννούσε πονούσε και χρειαζόταν σαφείς οδηγίες. Γι' αυτό και η φωνή της Ρεμπέκα έδωσε τη θέση της σε όλη την ευγένεια. Έδωσε τις εντολές με αποφασιστικότητα και δύναμη. "Λαχάνιασμα!" "Αναπνεύστε!" "Μη σπρώχνεις, μη σπρώχνεις ακόμα!" "Αναπνεύστε!" Με αυξανόμενη δύναμη ήρθαν οι συσπάσεις. Η γυναίκα ήθελε να ουρλιάξει, αλλά έσφιξε το στόμα της. "Ουρλιάξτε, ουρλιάξτε όσο πιο δυνατά θέλετε", της φώναξε η μαία. Μόλις το είπε αυτό, ένα μακρόσυρτο, ουρλιαχτό "Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" ξεπήδησε από το στόμα της μητέρας. Αυτός ο καημός έμοιαζε να είναι άπειρος και απειλούσε να τη σκίσει. Δεν υπήρχε πια αέρας, δεν υπήρχε πια αναπνοή, μόνο συσπάσεις, τσούξιμο, τράβηγμα, διαρρηκτικός πόνος παντού. Όλα αυτά καταλάγιασαν. Και η Ρεβέκκα ανέπνευσε. "Υπέροχα! Καλά άντεξες! Τώρα το κεφάλι σου είναι αρκετά χαμηλά. Μπορώ ήδη να δω τα μαλλιά σου. Την επόμενη θλίψη, έδωσε νέες οδηγίες. Και τώρα συνέβησαν όλα. Ακολούθησαν άλλοι δύο εξορκιστικοί πιεστικοί πόνοι, και σύντομα ακούστηκε η πρώτη κραυγή. Λίγο αργότερα, ο δείκτης του ρολογιού πήδηξε στην έκτη ώρα. Η μαία έδωσε το τυροκομμένο νεογέννητο στο στήθος της μητέρας, παρακολούθησε να γουργουρίζει το ζεστό γάλα από το σφιχτό στήθος της μετά από μια γρήγορη αναζήτηση - και αποχαιρέτησε. Τα καταφέραμε!Εκτύπωση          Απόρρητο δεδομένων          Εικόνες: pixabay.com