HOME 1    ελληνικά    HOME 2


Εικόνα της Δημιουργίας

Brigitte Neumann


Έχετε ζωγραφίσει ποτέ μια εικόνα της δημιουργίας, του κόσμου που μας περιβάλλει; Όχι, όχι με μολύβια σε χαρτί, αλλά μπροστά στο εσωτερικό σας μάτι. Αν θέλετε, κλείστε για λίγο τα μάτια σας και ζωγραφίστε την εικόνα της αφυπνιζόμενης φύσης την άνοιξη: ζωγραφίστε τον ήλιο και τα σύννεφα, τα λουλούδια και τα δέντρα, τα πουλιά και τα ψάρια, εσάς και εμένα.

Ίσως η εικόνα μπροστά στα μάτια σας να έχει γίνει όπως την ξέρουμε από τα παιδιά μας: απλή, δομημένη, ο ήλιος στην πάνω αριστερή γωνία, λίγα σύννεφα δίπλα του, ένα λουλούδι, ένα δέντρο, μια γάτα και ένας άνθρωπος ο ένας δίπλα στον άλλο. Το λουλούδι έχει το μέγεθος ενός ανθρώπου, μερικές φορές μάλιστα τον ξεπερνάει. Κάποια από αυτά έχουν ακόμα μια πεταλούδα ή ένα πουλί που πετάει μέσα στην εικόνα.

Ο Ψαλμός 104 "Κύριε, πώς είναι τα έργα σου τόσο μεγάλα και τόσα πολλά! Εσύ τα διέταξες όλα, και η γη είναι γεμάτη από τα αγαθά σου", και το ηλιακό τραγούδι του Φραγκίσκου της Ασίζης μας προσκαλεί να ζωγραφίσουμε μια λαμπερή εικόνα της δημιουργίας που μας περιβάλλει. Και όπου κοιτάμε, ανακαλύπτουμε τον χαρούμενο μήνα Μάιο. Η πλούσια βλάστηση, η μυρωδάτη πασχαλιά, το κελάηδισμα των πουλιών κάνουν τις αισθήσεις μας ευτυχισμένες και ελεύθερες. Απλά ηλιοφάνεια παντού;

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν μέρες που ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και καμία ακτίνα ηλίου δεν διαπερνά το θλιβερό γκρίζο πάνω μας. Ο κόσμος δεν είναι τόσο απλός και ηλιόλουστος όσο η εικόνα που ζωγράφισα - και η ζωή δεν είναι καθόλου.

Ως φωτισμένοι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχουμε αποκρυπτογραφήσει μεγάλο μέρος της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων - μέχρι και τις γενετικές πληροφορίες, τα γονίδια των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων, τα γνωρίζουμε πλέον όλα.
Δεν περνάει μέρα χωρίς ένα δελτίο τύπου που να παρέχει πληροφορίες για το τι νέο έχουν αναπτύξει οι ερευνητές στους τομείς της βιολογίας, της γενετικής μηχανικής και της ιατρικής. Χθες, έγινε λόγος για το "γονιδιακό γρασίδι": ο γενετιστής φυτών Russell McInnes από το Ερευνητικό Κέντρο Μοριακής Αναπαραγωγής Φυτών στο Περθ χειραγώγησε το γρασίδι με τέτοιο τρόπο ώστε οι μίσχοι του να μεγαλώνουν πολύ πιο σταδιακά. Επιπλέον, αυτό το γρασίδι αποδείχθηκε ανθεκτικό, καθιστώντας τη συντήρηση του χλοοτάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου ή στα γήπεδα γκολφ αυτού του τύπου πολύ πιο εύκολη και κάνοντας το συχνό κούρεμα του γκαζόν παρελθόν.

Η συσκευή που χρησιμοποιείται για αυτή τη γενετική χειραγώγηση ονομάζεται γονιδιακό όπλο. Μικροσκοπικές χάντρες χρυσού Χρησιμοποιούν μικροσκοπικές χάντρες χρυσού ως τροφή για κανόνια, επικαλυμμένες με την αντίστοιχη κληρονομική ουσία και πυροβολημένες στα στελέχη.
Σε ένα χρυσό έδαφος ελπίζει κανείς να συναντήσει μια άλλη εξέλιξη: Οι εταιρείες σπόρων καλλιεργούν σπόρους που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι αγρότες θερίζουν το σπαρμένο καλαμπόκι ή σιτάρι, δεν μπορούν πλέον να παράγουν τους δικούς τους σπόρους από τη συγκομιδή και πρέπει να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρόνο. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες σπόρων να εξασφαλίσουν τις ετήσιες πωλήσεις τους και να μη φοβούνται πλέον ότι οι αγρότες θα χρησιμοποιούν τους δικούς τους σπόρους, στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Και την περασμένη Κυριακή, λόγω της ώρας της λατρείας, βγήκε ένα μήνυμα που έλεγε ότι ένας Αμερικανός νευρολόγος φωτογράφισε τον Θεό στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική, φωτογράφισε αλλαγές στον οπίσθιο φλοιό των ανθρώπων που βρίσκονταν σε προσευχή ή διαλογισμό. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να διαλύουν τη χωρική και χρονική αντίληψη και συνεπώς την αίσθηση του απείρου. Η νευροαπεικόνιση είναι ο τομέας της έρευνας που έχει ως στόχο να καταστήσει τον Θεό ορατό ως βιολογικό φαινόμενο στον εγκεφαλικό φλοιό κάθε ανθρώπου.

Χόρτο που δεν φυτρώνει πια, σπόροι που δεν μπορούν πια να αναπαραχθούν, ο Θεός, ο οποίος μπορεί να γίνει ορατός ως βιολογικό σύστημα στον εγκεφαλικό φλοιό του ανθρώπου. Θα μπορούσα να συνεχίσω τη σειρά των παραδειγμάτων γύρω από την έρευνα των εμβρύων, την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων και πολλά άλλα. Η επιστήμη του 21ου αιώνα απεικονίζει τη δημιουργία με διαφορετικές εικόνες από "μόνο τον ήλιο και τα σύννεφα, ένα λουλούδι, ένα ζώο, ένα δέντρο και έναν άνθρωπο".
Τι θα λέγατε για τις εικόνες που ζωγραφίσαμε πριν από λίγα λεπτά, οι οποίες σημαδεύτηκαν από το "Κύριε, πώς είναι τα έργα σου τόσο μεγάλα και τόσα πολλά! Τα έχεις διατάξει όλα, και η γη είναι γεμάτη από τα αγαθά σου" και "Laudato si o mi signore"; Μήπως αυτές οι εικόνες του χθεσινού κόσμου αντικαθίστανται από την εικόνα της επιστήμης σήμερα; Μήπως η γενετική μηχανική και η ιατρική απέδειξαν ότι ο άνθρωπος είναι το επιστέγασμα της δημιουργίας;
Εξαρτάται από το ποιος έχει την πένα στο χέρι του όταν γίνεται ένας πίνακας.

Ας δούμε τον επιστήμονα: Οι επιστήμονες μας παρουσιάζουν τις εικόνες αυτών που έχουν ερευνήσει, δηλαδή τις εικόνες των δικών τους πράξεων. Μεγάλες είναι αυτές οι εικόνες, γιγαντιαίες στα αποτελέσματά τους. Επεμβαίνουν τόσο στη δημιουργία και στη ζωή μας, ώστε σε πολλούς ανθρώπους γεννιέται το αγωνιώδες ερώτημα: Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Για ποιες πράξεις θα είναι ικανοί οι άνθρωποι;

Ας δούμε τις προσευχές του 104ου ψαλμού: Δεν ζωγραφίζει μια εικόνα των δικών του πράξεων, αλλά εμπλέκεται σε αυτό που αντιλαμβάνεται έξω από τον δικό του φλοιό. Ασχολείται με την δοξολογία του Δημιουργού (και όχι με τη δική του δόξα): "Δόξα στον Κύριο, ψυχή μου! Κύριε, Θεέ μου, είσαι πολύ ένδοξος- είσαι όμορφος και στολισμένος. Φως είναι το φόρεμά σου που φοράς. Στρώνεις τον ουρανό σαν χαλί, χτίζεις τους θαλάμους σου πάνω από το νερό".

Την περασμένη Παρασκευή, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Johannes Rau εκφώνησε την παραδοσιακή ομιλία του Βερολίνου με θέμα "Θα πάνε όλα καλά; Για την ανθρώπινη πρόοδο". Αναγνωρίζει τις μεγάλες επιτυχίες της επιστήμης, η οποία συνέβαλε σε όλα όσα έχουν κάνει τη ζωή μας σήμερα ευκολότερη και μεγαλύτερη. Αλλά αναρωτιέται επίσης: "Τι είναι καλό για τον άνθρωπο;" Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, λέει ο Johannes Rau, "μπορεί να βρεθεί μόνο αν σχεδιάζουμε, σεβόμαστε και ζούμε τις δικές μας ηθικές αρχές για την προσωπική μας ζωή και για τη συνύπαρξη των ανθρώπων.

Οι ηθικές αρχές καθορίζουν τα όρια εντός των οποίων λειτουργούμε. Τις γνωρίζουμε ως τις δέκα εντολές ως ανθρώπινα δικαιώματα - ή επίσης ως τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος για τη διατήρηση της δημιουργίας.
Ο Johannes Rau καλεί την επιστήμη να μην ιδιωτικοποιήσει αυτές τις αρχαίες αρχές και αξίες, αλλά να τις ενσωματώσει στην επιστήμη και την έρευνα, ώστε να μην γίνουμε "αιχμάλωτοι μιας έννοιας της προόδου που έχει ως σημείο αναφοράς τον τέλειο άνθρωπο".

Όλοι πιστεύουμε ότι αυτά τα αιτήματα είναι απαραίτητα. Κάποιος να το θέσει δημόσια.

Αλλά θα πρέπει επίσης να ρίξουμε μια άλλη ματιά στις δικές μας εικόνες.

Οι ηθικές αρχές τοποθετούν επίσης τις εικόνες μας σε ένα κοινό πλαίσιο, δίνουν στις εικόνες μια σχέση μεταξύ τους. Γνωρίζουμε τα δώρα που κάνουν τις σχέσεις βιώσιμες: Η αγάπη, η συγχώρεση, η καλοσύνη, η ευγένεια, η ευγένεια, η ειρήνη και η χαρά.

Ας ρίξουμε τώρα μια άλλη ματιά στην απλή εικόνα της δημιουργίας μας: ένα σύννεφο, ένας ήλιος, κάτω από ένα λουλούδι, ένα δέντρο, μια γάτα και ένας άνθρωπος. Το λουλούδι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον άνθρωπο.
Αυτή η απλή εικόνα μας αγγίζει γιατί εκφράζει τη χαρά ενός παιδιού ή τη δική μας χαρά στη ζωγραφική. Μας συγκινεί γιατί αντανακλά την αγάπη μας για τη φύση. Όπου επιτρέπουμε αυτές τις αξίες, την αγάπη, τη συγχώρεση, την καλοσύνη, την ευγένεια, την ευγένεια, την ειρήνη και τη χαρά στις καθημερινές μας δραστηριότητες και στην εργασία μας, τοποθετούμε τον εαυτό μας με τη δική μας εικόνα στο ευρύ πλαίσιο των καλών θείων δυνάμεων που φέρουν τη ζωή - και που σήμερα ακόμη δίνουν ελπίδα για δημιουργία αύριο.



Εκτύπωση          Απόρρητο δεδομένων          Εικόνες: pixabay.com